Може да се каже, че цифрите от 2022 г. вече

...
Може да се каже, че цифрите от 2022 г. вече
Коментари Харесай

Увеличаване на посещаемостта в обектите си отбелязва Регионален исторически музей – Русе през 2022 г.

Може да се каже, че цифрите от 2022 година към този момент се приближават като индикатори до времето преди рестриктивните мерки, налагани поради Коронавирус рецесията. През 2019-а година обектите на русенския музей одобриха 79062 индивида, само че още през идната година пандемията ги редуцира до 25020 индивида – цифра, нормална за интервала 2003-2004 година.

Въпреки че посетителският поток последователно стартира да възстановява нормалния си интензитет от преди пандемията, характерът му към този момент е друг. Прави усещане, че и през 2022 година музейните обекти разчитат главно на родните туристи, нещо, което бе особено и през 2021 година Чуждестранните групи са едвам 18 % от всички гости на музея. Разликата е много сензитивна спрямо 2019-а година - годината, директно преди пандемията, когато задграничните посетители на музея са били 30%. Ниските индикатори на туристите от чужбина се дължат на несигурността след здравната рецесия, както и страхът, който тя поражда у пътуващите. Въпреки че ситуацията в доста страни през 2022 година към този момент е постоянна, хората към момента нерешително възнамеряват пътувания на далечни дестинации още повече, че резервациите с туроператорите се вършат от миналата година - 2021-а година не дава изясненост във връзка с развиването на обстановката с Коронавирус, заради което и поръчките на туристическите групи са лимитирани.

Графикът на круизните кораби, с които най-вече задграничните туристи идват по Дунав, е сгънат през 2022 година и поради рефлексиите на Коронавирус, само че и поради ниските равнища на реката, които също доведоха до анулация на групи. Други туристически организации, с които русенският музей си сътрудничи интензивно, към момента не са възобновили дейната си активност и през миналата година въобще отсъстват от работния график на музея – част от тях осигуряваха многочислени групи от японски и китайски туристи главно за Ивановски скални църкви. Сега те отсъстват.

Въпреки неналичието на упоменатите групи, статистиката демонстрира, че експозициите последователно възстановяват нормалния си темп на живот във връзка с броя гости, минали през тях, само че разчитат главно на родния туризъм. През 2022 година българските жители в русенския музей са били 60420 индивида, като максимален е делът на самостоятелните гости – 25556 индивида. След тях се подреждат пенсионерите – 8596 души. Учениците, посетили обекти на музея през миналата година, са 19371 – 24%. Преобладаващата част от тях идват в музея със фамилиите си, по програмата „ Русезнание “ или по линия на Националната стратегия „ Музеят като просветителна среда “. Другата част са привлечени от музейни планове, работилници и трите издания на „ Лято в музея “. Посочените данни за наличието на подрастващи не включват огромни събития като Нощ в музея, Детска нощ в музея, Международна нощ на прилепите, Международния ден на лешояда, които обичайно притеглят голям брой деца в музейните пространства.

Експозицията с максимален брой гости през 2022 година още веднъж е Екомузей с аквариум – 19143 индивида, а след него се подрежда обектът на ЮНЕСКО - Ивановски скални църкви с 16835 индивида. С резистентен брой посетители през годините, тази също, е Историческият музей. Високи индикатори през последните години бележи Средновековният град Червен. Това се дължи както на положителната локация на обекта – в красивата котловина на Русенски Лом, по този начин също и метода на презентация на културното завещание – увлекателни разкази, нови интерпретационни табели, принадлежности за визуализация от ново време. Средновековният град Червен е и настоящ археологически обект, което обезпечава на посетителите директен допир и познания за новостите в теренните изследвания на територията. В неговите лимити се организираха джаз и типичен концерти, Фестивал на обредния самун, които притеглят разнообразна публика. Високи са и индикаторите на посетителския интерес и към Пантеона на възрожденците след неговото изцяло възобновяване и внедряването на 360 градусова мултимедия.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР