Може да се изгради скоростен път от Гюешево до Дупница.

...
Може да се изгради скоростен път от Гюешево до Дупница.
Коментари Харесай

Гроздан Караджов: Ще предложа тол системата да обхване и второкласната пътна мрежа

" Може да се построи скоростен път от Гюешево до Дупница. Има такива проекти, само че те са доста остарели и по тях не е работено. Въпреки желанието ни за интезифициране работата по кулоар № 8, до този миг нищо не е направено. Старите проекти могат да бъдат обновени бързо, това ще се случи до седмица-две. Ще се строи скоростен път от Гюешево до Дупница и оттова ще се хване за " Струма ".

Това сподели в " Денят онлайн " на NOVA NEWS Гроздан Караджов, вицепремиер и министър на районното развиване и благоустройство.

Той добави, че до започването на градежа ще минат най-малко две години и половина, защото следва отчуждаване, планиране и Оценка на въздействието върху околната среда.

" АПИ има подготвеност да ремонтира към 3000 километра пътна мрежа тази година. За тези пътища има данни, че са рискови и би трябвало оптимално бърз ремонт. Ще бъдат оповестени публични поръчки съгласно закона.Те ще бъдат разграничени на такива с едногодишни контракти за настоящ ремонт и поддръжка - унищожаване на трудности, камъни, свлачища, поддръжка на мантинели, маркировка. Втората група са за главните поправки, при които се изискват строителни бумаги и планова подготвеност за градеж, такива до този миг не са правени, а е употребена шапката " настоящ ремонт " ", осведоми вицепремиера.

Той добави, че за тези 3000 километра поправки, които са два пъти повече отпреди, ще бъдат нужни два милиарда и 800 милиона лв.. Отчасти те ще дойдат от страната, частично от нараствания обсег на тол системата

" За 2021 година над 450 милиона доходи има от тол системата, упоритостта е за 2022 година да се увеличи над 30%. Моето предложение ще бъде тол системата да обгръща и второкласната пътна мрежа за товарните коли. За винетките не предвиждаме нарастване ", разгласи Гроздан Караджов.

" Направихме обзор на готовността за създаване на мостовете на Дунав. По мостовете е работено доста малко, повече е осъществено по втория мост до Русе. Мостовете ще са до Русе, Никопол, Силистра и Свищов ", добави той

" Първо ще може да стартира с моста до Русе, той е безусловно граждански мост и е началото на автомагистралата от Русе до Велико Търново. Държавата ще осъществя този план, финансирането е обезпечено, то общо финансиране за три обекта - довършването на Автомагистрала " Струма ", автомагистралата Русе - Велико Търново и последния стадий от тунела под " Шипка ". Общо сумата е към 3 милиарда и 300 милиона, по европейска стратегия са обезпечени 1,1 милиарда, останалото би трябвало да пристигна от други източници.

" 2026 година е мандатът за довеждане докрай на Автомагистрала " Хемус ", по нея не е спирано да се работи по време на служебните държавни управления. Първите три прави ще бъдат пуснати в идващите година и половина. 4 и 5 лот едвам в този момент стартират с планова подготвеност. Техният градеж би трябвало да бъде легализиран, за което ще се търси решение в Народното събрание. 6, 7 и 9 са напълно нови трасета, като 7 попада в свлачищен регион, заради което ще се наложи и зместване по няколко километра настрана ", съобщи министър Караджов.

Според него не е било допустимо автомагистралата да се приключи през 2024 година.

За Автомагистрала " Струма " Гроздан Караджов сподели, че има три разновидността - тунел, минаване по източния скат на Пирин и трети, с позитивен Оценка на въздействието върху околната среда - едното платно по Кресненското дефиле, второто по източния скат, само че такова решение още не е взето.

" Най-скъпият вид е с тунела, само че той не е и щадящ за околната среда ", счита министъра.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР