Може да очакваме първия мигрантски поток от Афганистан към България

...
Може да очакваме първия мигрантски поток от Афганистан към България
Коментари Харесай

Славчо Велков: Очакваме първия мигрантски поток в началото на септември

Може да чакаме първия мигрантски поток от Афганистан към България в първата половина на септември. Това съобщи в предаването " Лице в лице " по bTV специалистът по сигурността и консултант на служебния вицепремиер Славчо Велков. Според него обаче огромна част от мигрантите, идващи от Афганистан, които минават през Турция, избират направлението към гръцките острови, а България е обсъждана по-скоро като " директен пункт ".

" Ако приемем, че дневният поток е сред 15 и 20 хиляди души, това значи, че за месец към половин милион души напущат Афганистан. Тези потоци обаче се разсейват по пътя си ", сподели той.

Велков добави още, че страната ни е декларирала, че има подготвеност да одобри едвам 70 мигранти от Афганистан, само че е значимо и по какъв метод ще бъде готова границата ни за възможен напор.

" Много е значимо по какъв начин ще укрепим границата си. Предстои доста работа, по тази причина беше извършен и КСНС. Нужно е подсилване и саниране на границата, както и още техника. Ако се включи и контингент от въоръжените сили или Министерство на вътрешните работи обаче, без да се извърши актуализация на бюджета, средствата за това не могат да бъдат обезпечени ", разгласи съветникът на Рашков.

По думите на специалиста по сигурността, няма повече българи, които да са застрашени в Афганистан и всички 14, които бяха евакуирани, към този момент са на наша територия или тази на прилежащи страни.

Съединени американски щати обаче не може да изтегля всички свои жители на територията на страната преди крайния период - 31 август, изключително в случай че евакуацията се случва със настоящето движение. Велков счита, че една от аргументите, заради които американското държавно управление желае да завърши допустимо най-скоро, е годишнината от атентата с кулите-близнаци на 11 септември 2001 година

" Радикалните ислямистки придвижвания държат на датите, почитат ги и обичат да нанасят удари, с цел да ги помнят. Тази победа на талибаните ще насърчи всички тях и най-вероятно те по собствен метод ще отбележат тази годишнина ", изрази терзанията си специалистът.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР