Може да изглежда странно, но има хора, на които сексът

...
Може да изглежда странно, но има хора, на които сексът
Коментари Харесай

Кога сексът ни кара да страдаме?

Може да наподобява необичайно, само че има хора, на които сексът носи страдалчество. Кои са те, по какъв начин поражда зависимостта им и по какъв начин се измъкват от порочния кръг? Сексуално подвластните хора губят надзор над тяхната половост, написа Psychologies. Тя става нежелана и принудена, може да бъде съпоставена с опиат – предизвиква негативни страсти, само че в това време е невероятно да се откажат.

Сексът като опиат
Зависимите непрекъснато търсят все по-мощни преживявания. Трепетът от един полов акт не трае дълго и такива хора се стремят да го повторят допустимо най-скоро. „ Те подвигат летвата по-високо и по-високо. И скоро откриват, че тяхната половост опонира на откритите публични правила “, споделя психоаналитикът Жан-Беноа Дюмонт. И постоянно нещата вървят към садомазохизъм. Тези хора постоянно употребяват фразата „ нужна доза “, „ моята част “. Сексът за тях играе ролята на стимулант, като алкохола или марихуаната. „ Да, това са сходни неща “, счита психоаналитикът. – В някои случаи лишаването от „ дозата “ предизвиква трептене на крайниците, стягане на челюстите. Това са същите признаци на абстиненция, които изпитват наркозависимите “. Психологията също се трансформира. Възприятията се стесняват като един тип тунел, който дава заблуда за сигурност.

Смятат другия единствено за обект
Зависимите към секса търсят от ден на ден нови сътрудници, само че не се интересуват от тяхната персона. Другият престава да бъде за тях човек в цялостния смисъл на думата. Той е единствено един обект. „ Един от методите да се измъкнеш от зависимостта е да върнеш на колегата човешкия образ “, акцентира психоаналитикът. Зависимите унищожават обществените връзки, тяхната пагубна пристрастеност гълтам напълно времето и мислите им. Те могат да се откажат да се срещнат с другари, в случай че има опция да вършат секс. Ако се окажат в рецесия или са разочаровани, могат да се държат нападателно, да пренесат гнева си върху другите, тъй като са изгубили способността да управляват живота си. В множеството случаи в компания изпитват позор.

Спецификата на зависимостта
Сексуалната взаимозависимост е сходна в доста връзки с другите типове взаимозависимост, само че има своята специфичност – нейният „ инструмент “ е неразделна част от нас, тя е част от нашата персона. „ Ние можем елементарно да прибегнем до мастурбация “, изяснява Жан-Беноа Дюмонт. – Защото битката с този опиат е доста сложна. Можем да откажем алкохола и в никакъв случай да не се докоснем до чашата, само че не можем да се отървем от нашата половост. Затова постоянно съществува риск да попаднете според “. Но в какъв миг хиперсексуалността може да премине според и да бъде различавана? Първата може да бъде контролирана и носи наслаждение, а във втория случай е неконтролируема и провокира чувство за виновност и позор.

Типични признаци
Сексуалната взаимозависимост визира хора от всички възрасти, без значение от техния пол. Но въпреки всичко могат да се разграничат някои типични признаци. Повечето подвластни, както изяснява психоаналитикът, са мъже на към четиридесет години, които в всекидневието постоянно се намират в стресови обстановки и носят огромна отговорност. Например, политици или лекари, от които зависи животът на други хора, от време на време безусловно. Те стартират да употребяват секса като метод да обезвредят насъбраното напрежение. Друг симптом може да бъде контузия в предишното със полово естество – непочтено държание на някого от близкия кръг, блудничество или принуждение. Подобни събития, изключително в детска или юношеска възраст, когато душeвността към момента не е толкоз мощна и завършена, могат да докарат взаимозависимост. Те по едно и също време генерират възприятие на отменяне и възбуденост. На по-късен стадий се развива в надълбоко вътрешно безпокойствие. Често се оказва, че подвластните са израснали в пристрастяваща среда – да вземем за пример някои от родителите са имали проблеми с алкохола или опиати.

Лъжа и откриване
Сексуалната взаимозависимост е неотлъчно обвързвана с лъжата. Зависимите имат освен два телефона, те имат лицемерен живот. „ Повечето от моите пациенти са женени, споделя психоаналитикът, тъй че би трябвало или следва да кажат на сътрудниците си какво се случва “. Всички те са изправени пред риска да изгубят някого, който обичат. Това също е миг на огромен позор, те би трябвало да разкрият същинското си лице, признавайки обстоятелството, че преди този момент са го крили. И въпреки всичко разкриването на истината е облекчение, тъй като постоянно сътрудниците подозират, че нещо се крие от тях. В същото време, когато научат за изневярата на подвластните, схващат, че повода не е в тях. В множеството случаи, след прекарване на шока, сътрудниците на подвластните към момента намират силата да схващат и да простят. Те остават дружно, с цел да им оказват помощ да се възстановят и тяхната помощ е скъпа. За самотните хора изходът от зависимостта е по-труден и самата взаимозависимост е доста по-разрушителна. И все пак може да откри излаз от зависимостта. Той стартира с отхвърли да лъже себе си.

Намерете излаз
Всички подвластни хора минават през стадия на отказване, когато наподобява, че зависимостта е управляема. Докато този стадий не свърши, лекуването няма да стартира. Първата стъпка към възобновяване е признаването на казуса. Вторият – да се потърси помощ. Необходимо е, тъй като сме склонни да мамим себе си и няма по какъв начин да станем терапевти за себе си. За да се оправим с това, е нужен терапевт, който може да работи със зависимостта, акцентира психоаналитикът. Самата терапия се състои от два стадия. Първата е полемика за заболяването. Зависимият слага значими въпроси – Какво върша? Какво се случва с мен? В какви моменти се случва? Така неговият живот става по-съзнателен, учи се да види деянията на заболяването си. След това стартира по-дълбок, изчерпателен стадий. Тогава схваща аргументите за зависимостта и би трябвало да се търси смяна в държанието в сложни обстановки.
Три значими елементи от лечението:
- Избягвайте скуката. Времето и мястото, които окупира половата взаимозависимост, не би трябвало да останат празни, значимо е да ги запълните. Да намерите нещо, което да ви доставя наслаждение и ви увлича. Скуката е рисков фактор за всеки наркоман, без значение от неговия опиат. Това заменяне не се прави неотложно и изисква самообладание.
- Създайте си нова реакция. Зависимият се пробва да се оправи със себе си по нов метод. Той вниква какво се случва с него и се научава да отсрочва реакцията си на стрес – ще изчака 5 или 10 минути и по този метод ще избегне предходната автоматизирана реакция. Той получава опцията да работи умишлено.
- Да се плануват рецесиите. Зависимият се научава да планува рецесии, които биха могли да засилват пристрастяването, пробва се да възнамерява събитията по този начин, че да не провокират стресова реакция.

Излекуването значи, че предходното държание към този момент е в историята и се основават нови модели. Но предразположението към взаимозависимост не изчезва, в този смисъл е нелечимо. В случай на пострадване е допустимо тя да се завърне. Ето за какво би трябвало да бъдем бдителни. Това изисква да влагаме сили, само че с течение на времето става всекидневно.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР