Може да има награда за най-добра женска роля от Карлови

...
Може да има награда за най-добра женска роля от Карлови
Коментари Харесай

Актрисата Ели Скорчева с награда, но без пенсия

Може да има премия за най-хубава женска роля от Карлови Вари, само че няма пенсия! Това е ситуацията на актрисата Ели Скорчева, която дружно със Стефан Командарев накара цяла България да се гордее след получените на филмовия фестивал оценки.

" Много години бях в обществена дупка ", разкрива още за  " България Днес "  Скорчева. Тя се окичи с премията за най-хубава актриса за ролята си на пенсионираната учителка Блага, която губи спестяванията си поради телефонни измамници и в един миг стартира да работи за тях, с цел да си ги възвърне. В Карлови Вари лентата " Уроците на Блага " на режисьора Стефан Командарев сграбчи цели три оценки.

" Нямам и пенсия - изясни още Скорчева. - Заради изгорелите архиви ".

Актрисата описа още, че доста години е гледала болните си родители.

" Те се разболяха в една и съща година, татко ми имаше паркинсон и деменция, с майка ми получиха инсулт в разстояние на няколко дни. Беше извънредно тежко от физическа, от прочувствена, от психическа, а и от финансова позиция. Но двамата починаха у дома, не ги дадох в болница ", доверява актрисата, завърнала се триумфално в киното след над 30 години неявяване от огромния екран.

Ели Скорчева добавя, че е имала цялостната поддръжка на щерка си и на брачна половинка си, само че " да виждаш по какъв начин родителите ти губят личността си и си отиват пред очите ти е голямо тестване за всеки човек. Години наред не излизах съвсем от къщи, придружавах ги единствено на лекарски прегледи - добави тя. - И на министър председатели не ходех, и с сътрудници не се срещах ", призна носителката на огромната премия в Карлови Вари.

С едно изречение Скорчева разрушава клишето, че когато един артист дълго време не се снима или не играе на сцената, губи форма.

" Един същински артист в никакъв случай не губи форма! Това е доста банална констатация. Напротив, полученият опит му оказва помощ доста, с цел да направи облика безапелационен и въздействащ ", уверена е Скорчева.

Тя споделя още, че Ванга в действителност й предсказала, че някой ден " ще държи златни ключове в ръцете си ".  " Не ми изясни обаче нищо повече. Само загатна, че това иска ми се случи на остарели години. Дали е имала поради сегашната ми премия, не зная ", размишлява актрисата.

Стефан Командарев, режисьорът на " Уроците на Блага ", показа за " България Днес ", че в началото филмът се е наричал " Ало ". " След това в хода на работния развой заглавието се промени. Но това се е случвало и при други мои филми ", разясни Командарев. По думите му общественият профил на жертвите на телефонни измами у нас е доста подобен - възрастни, интелигентни хора, " които са привикнали да имат почит пред институциите ". Такава е освен учителката от кино лентата, а и доста други хора в България.

" Много ни оказа помощ проверяващата журналистка от Нова телевизия Тина Ивайлова - разкрива Командарев. - Тя е разследвала десетки случаи на ало измами и ни ги описа ", сподели още режисьорът на " Уроците на Блага ".

Той показа и по какъв начин Ели Скорчева попада в екипа на лентата. " Дължим го на моя сътрудник Александър Кьосев, режисьор на кастинга. Един ден той инцидентно среща на улицата Ели, разпознава я и я пита дали е съгласна да се яви на кастинг за основната роля ", спомня си Стефан Командарев.

Известният режисьор добави, че й изпратили сюжета и Скорчева незабавно се съгласила да изиграе Блага. Самият Командарев е сюрпризиран от тази експедитивност, тъй като е известно, че дълги години актрисата е отговаряла с отвод и на други оферти за функции. Сега обаче чудото се случва.

" Скорчева сподели, че обликът й пасва, че проблематиката е значима, и се оправи ослепително ", не скрива насладата си Командарев.

Изданието научи от свои източници, че един от най-шокиращите случаи на телефонни измами е със софиянка, дългогодишна журналистка в БНР и създател на единствената българска биография на Джек Лондон. Името й е Свобода Недева-Янакиева. Тя е пенсионер, само че продължава да сътрудничи на известни бг медии.

Преди десетина години журналистката хвърля през прозореца на жилището си в столичния квартал " Лозенец " няколко хиляди евро. На процедура - спестяванията си за цялостен живот. Скоро преди драмата журналистката е изгубила брачна половинка си, сходно на основната героиня в " Уроците на Блага ". Измамниците се показали за служители на реда, а парите трябвало да им бъдат предадени поради следствие на закононарушение.

" Не съм чувал тъкмо за този случай ", разяснява Стефан Командарев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР