Може да има мобилни екипи на лабораториите за тестване пред

...
Може да има мобилни екипи на лабораториите за тестване пред
Коментари Харесай

1,5 милиона теста са предоставени на системата на образованието

" Може да има мобилни екипи на лабораториите за тестване пред учебните заведения на възпитаници и учители ". Това съобщи пред БНР министърът на опазването на здравето Стойчо Кацаров.

Той акцентира, че Министерството на здравеопазването прави всичко допустимо да оказва помощ на просветителната система със закупуване на проби за COVID-19.

" Има подписани контракти и предоставени 1,5 милиона теста на системата на образованието ", уточни служебният министър и добави, че още 600 000 теста е трябвало да бъдат получени до петък (26 ноември).

" Те са арестувани от митнически надзор и ще бъдат доставени до края на тази седмица ", добави той.

Обявена е втора покана за още 2,5 милиона теста за учебните заведения.

" Вчера подписах контракти за фирмите, които са спечелили поръчката, за още 2,7 милиона теста, които са със период на доставка 9 декември. Т.е. общо от 8 ноември до момента са доставени 1,5 млн. и чакаме още над 3 млн. теста. Тези 4,5 млн. теста биха били задоволителни за тестване на всички деца до края на 2021-ва ", изясни Кацаров.

По думите му проблемът е с доставките:  " Има забавяния в превоза, има закъснение на митниците, особено за тези щадящи проби, които са за деца ".

Министър Кацаров още веднъж акцентира, че заповедта му е за връщане на учениците в учебно заведение, само че при безвредна среда.

По-късно, в столичната болница " Майчин дом " Кацаров съобщи пред публицисти, че МОН би трябвало да реши дали тестванията за всички възпитаници би трябвало да отпаднат. В момента са обезпечени щадящи проби на учениците от 1-ви до 4-ти клас. За учениците от 8-ми до 12-ти клас има вид министерството да даде проби за възрастни, с цел да не се постанова родителите да заплащат за тестването на децата си. ​
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР