Може да ги разпитват като свидетелиГоворителят на ЕК се опитва

...
Може да ги разпитват като свидетелиГоворителят на ЕК се опитва
Коментари Харесай

Фон дер Лайен и Борел благословили Ева Каили за Катар

Може да ги разпитват като очевидци
Говорителят на Европейска комисия се пробва да оправдае шефовете си - властта била поделена и в Европейски Съюз

За прокуратурата в Белгия някогашната зам.-шефка на Екологичен потенциал осребрила задачата с 250 хиляди евро

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и нейният заместител и висш представител по външните работи на Европейския съюз Жозеп Борел на процедура са благословили задачата на някогашната заместник-председателка на Европейския парламент Ева Каили в Катар през есента на 2022 година, вследствие на която съгласно главен очевидец на белгийската прокуратура тя е получила от Доха 250 хиляди евро рушвет. До това умозаключение стигна авторитетният италиански ежедневник “Кориере каузи сера ” в обширна обява.

Според вестника, на 27 февруари 2022 година или три дни след нахлуването на съветските войски в Украйна и девет месеца преди експлоадирането на корупционния скандал “Катаргейт ”, Лайен била написала в Туитър: „ Имахме отличен телефонен диалог с Негово Височество Емир Тамим Бин Хамад по отношение на развиването на партньорството сред Европейски Съюз и Катар, също и по енергийни въпроси. Важно е да се укрепи енергийната сигурност на Европа с всички надеждни сътрудници ”.

Посланието на шефката на Европейска комисия е ясно - страната от Персийския залив придобива значително значение за Европейски Съюз, изправен пред опасността да бъдат спрени доставките на витално значимия за страните-членки съветски природен газ и емирството би трябвало да бъде извоювано за другар и предстоящ постоянен доставчик на синьо гориво. Доха е подготвена да отговори на тези щения, само че против разменна монета и тя е преди всичко прекъсването на полемиките в Европейски Съюз около погазването на правата на задграничните служащи в страната - строители на оборудванията за международното футболно състезание през ноември 2022 година Доха желае също по този начин да бъдат отстранени визите за Европа на нейните жители, само че това е надалеч по-лесен проблем за решение от първия и Брюксел незабавно дава признаци, че ще го оправи на бърза ръка. Докато този за потъпкването на правата на служащите, е трънлив орех и с неговото разбиване се заема персонално “външният министър ” на Европейски Съюз Жозеп Борел. Който персонално обрисува на Ева Каили политическата линия, която тя би трябвало да следва като началник на делегацията на Екологичен потенциал за решение на проблемите с Емирството: “Повишаване на взаимното съгласие и продан сред Европейски Съюз и Катар посредством засилено съдействие, в което междуличностните контакти би трябвало да имат приоритет ”.

И с цел да укрепи тези персонални контакти Ева Каили лети на 31 октомври за Доха, като малко преди този момент емирът на Катар е стиснал персонално в двореца си ръцете на президента на Европейския съвет Шарл Мишел и на Жозеп Борел. Който написа собственоръчно на гръцката социалистка след завръщането си в Брюксел следното: “Визитата ви ще бъде ключ към увеличение на взаимното съгласие и продан сред Европейски Съюз и Катар, само че вие би трябвало да накарате катарците да схванат, че с цел да се случи това, страната им би трябвало да продължи да работи в тясно съдействие с Европейския парламент ”.

“Енергията сега е безспорен приоритет на Европейски Съюз - написа още Борел - и ние сме ви безпределно признателни за вашата подготвеност да ни помогнете да ускорим придобиването на самостоятелност от съветския газ ”. Накрая съгласно “Кориере каузи сера ” идва решаващият миг в писмото на “външния министър ”: “Ние приветстваме промените, подхванати от Катар, по-специално по въпросите на труда и ви насърчаваме да продължите устойчиво по този обещаващ път след Световното състезание по футбол, което сме сигурни, че ще бъде сполучливо ”. Вдъхновена от упътванията, Ева Каили се среща в Доха с локалния министър на труда Али Бин Самих Ал Мари, който поздравява за промените в трудовото законодателство, а в пламенната тирада на 14 ноември 2022 година в Европейския парламент тя прегръща окончтелно катарската идея.

Ева Каили просто е работила съгласно опорките, дадени є от първия и втория човек в Европейски Съюз. Стига да не беше обвиняването против нея на предпазения очевидец на прокуратурата в Брюксел Антонио Пандзери, съгласно който гръцка социалистката била получила през 2019 година персонално от министъра на труда на Катар Ал Мари рушвет от четвърт милион евро. Пари, които могат да бъдат вписани и в графата “клевета ” или “недоразумение ” - счита “Кориере каузи сера ”, - в случай че бащата на Ева не бе пипнат при започване на декември на излизане от вкъщи ѝ с надиплени в него 750 хиляди евро. Заради тях русокосата красавица престоя четири месеца в пандиза, след това два месеца бе под домакински арест, а в този момент трепери да не би магистратите в Брюксел да не я подхванат отначало и да я пратят на съд. Което пък значи, че там ще бъдат призовани от юристите є най-малко като очевидци Урсула фон дер Лайен и Жозеп Борел, като работата ще стане доста дебела. За Европейски Съюз, несъмнено.

Та може би заради тази причина и в опит да разграничи шефа си от “Катаргейт ”, представителят на “външния министър ” - Петер Сано, съобщи в Брюксел пред публицисти във връзка на раздуханите от медиите упътвания на Борел към Ева Каили: “В Европейския съюз има ясно разделяне на работата и отговорностите, като висшият представител по външните работи на Съюза не може и в никакъв случай не е давал каквито и да било указания или нареждания на Европейския парламент или на негови членове ”.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР