Може би сте забелязали, че над самото кисело мляко често

...
Може би сте забелязали, че над самото кисело мляко често
Коментари Харесай

Какво представлява бялата течност над киселото мляко и защо не трябва да я изливате

Може би сте забелязали, че над самото кисело мляко постоянно се образува странна бяла течност. Повечето от нас имат навика да я изливат в мивката. Недейте.

Този феномен се назовава „ недостатък на суроватъчното обособяване “ в хранителната промишленост. Той настава, когато структурата на киселото мляко стане нестабилна, постоянно заради излагане на нараснала температура.

Нестабилността води до стесняване на гелната конструкция на киселото мляко, което води до обособяване на съдържимата вода в обособена фаза и избутването и към повърхността като по-лек съставен елемент.

Някои компании прибавят стабилизатори, с цел да попречат на това обособяване. Ако обаче попаднете на сходна течност във вашето кисело мляко, не се тревожете. Това даже е добър знак – в продукта не са прибавен непотребни стабилизатори. Тя е формирана най-вече от вода и суроватка, богата на минерали и белтъчини.

Суроватката, наричана още цвик, е натурален млечен серум, съдържащ млечни протеини (лактоалбумини, лактоглобулини), млечна захар (лактоза, формирана от галактоза и глюкоза) и някои минерални соли. Тя не съдържа казеин, сол и има микроскопични количества млечни мазнини. Затова идващият път, когато се натъкнете на нея, не я изливайте, тъй като даже е потребна за тялото.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР