Може би сме си задавили въпроса какво точно е ликьорът

...
Може би сме си задавили въпроса какво точно е ликьорът
Коментари Харесай

Ликьорът - кралят на вкусовете

Може би сме си задавили въпроса какво тъкмо е ликьорът и защо се употребява. В нашите географски ширини, напитката не е толкоз всеобщо използвана, или в случай че е, то по-скоро като част от разнообразни типове коктейли.
 Бира, вино, уиски, коктейл - по какъв начин съгласно барманите изборът на алкохол ни дефинира като хора
Какво издава за характера ни обичаната напитка

Барманът знае най-добре

А ликьорът, в действителност, е извънредно приятна напитка, присъща с многообразието си на усети и аромати. По създание е дестилирана спиртна течност, сходна на водката или ракията, която обче е подсладена със захар или сироп и съдържа разнообразни ароматизатори - като плодове и масла.

Затова множеството ликьори са сладки, само че има някои и с горчив усет - тъй като в тях пък са добавени билки. Думата ликьор идва от латинската дума liquefacere, което значи " върша течност ".

Алкохол и ликьор

Алкохолното наличие на ликьорите е по-ниско от алкохола, въпреки да има изключения. Диапазонът е от 24 до 60%.
 Снимка 574506

За ликьорите нормално не се изисква развой на отлежаване.

И до момента в който чистите алкохолните питиета нормално се употребяват като съществена спиртна съставна част в коктейлите, ликьорите постоянно се поставят в малко количество, главно за придаване на усет.

История

Билковите ликьори в началото са имали напълно лечебна функционалност. Използвани са като балсами, еликсири, даже афродизиаци.
 Снимка 574507

Въпреки че има препратки към отвари, наподобяващи ликьори, датиращи от антични времена, основаването на ликьора в днешния му тип най-често се приписва на италиански монаси и лекари от XIII век.

Постепенно, с течение на времето, напитката престава да се употребява като лекарство. А с днешна дата се употребява за наслаждение и забавление заради наличието на алкохол.

Видове

Разнообразието е в действителност огромно. Някои ликьори са непокътната комерсиална марка и имат характерна рецепта, до момента в който други са генерични и могат да бъдат направени от всеки. Предлагат се в необятна гама от усети - кафе, плодове, зеленчуци, ядки и билки. Има и ликьори въз основата на сметана, или пък такива със сиропирана консистенция, които нормално са доста сладки.
 Снимка 574509

Сред най-известните ликьори са Cointreau и Grand Marnier, овкусени с портокал, Chambord, изработен от малини, Kahlua - от кафе, Campari - с грейпфрут и билки, Аmaretto - с бадеми, Frangelico - лешници, St. Germain, изработен с цвят от бъз, и Chartreuse - френска билкова примес.

Употреба

Ликьорът се употребяват главно като съставна част на коктейл. Функцията му е на първо място да добави усет, по тази причина и се прибавя в дребни количества.

Все отново могат да се употребява и независимо - като аперитив или дайджестив, преди или след хранене, написа marthastewart.com.
 Коктейл Espresso Martini, ликьор, коняк и останалите съставки в рецептата
Как да си приготвим коктейла Espresso Martini

Съветват ни не един, а двама специалисти

Ликьорът може да бъде прибавен даже и към кафето, а от време на време е съставна част и на вкусни десерти като торти и сладкиши.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР