Може би сме пред откриване на шестия причинител на вирусни

...
Може би сме пред откриване на шестия причинител на вирусни
Коментари Харесай

Проф. Кожухарова: Може би сме пред откриване на шестия причинител на вирусни хепатити |

„ Може би сме пред разкриване на шестия извършител на вирусни хепатити или пък някакво друго вещество “, заяви по bTV епидемиологът проф. Мира Кожухарова във връзка новия атипичен хепатит, за който се чака първа проба да удостовери съществуването му у нас.

Детето, за което има подозрение у нас, че се е заразило с новия хепатит, към този момент се е излекувало и е ясно, че не става дума за заразяване с до момента известните хепатити, добави тя.

Разбира се, в тази обстановка информацията, която идва от другите страни, е необходимо да се наблюдава дали тази численост не става по-голяма от типичното и да се вършат по-широк кръг проучвания “, сподели проф. Кожухарова.

Епидемиологът съобщи, че децата не са рисковата група, а по-скоро може да са възрастните , по тази причина е значимо да се следи хигиената. Кожухарова разяснява и ковид, като разясни, че е допустимо да се появи нова
вид през есента.

" Говорим за епидемиологичен гърмеж при мистериозния хепатит, не е потвърдена връзка сред случаите. Аденовирусите протичат леко и са самоограничаващи се, предават се по въздушно-капков път, обясни по Българска национална телевизия епидемиологът доктор Христиана Бацелова.

Има догадка, че не става дума за болест, а за признати токсични субстанции, добави епидемиологът и изясни, че от време на време има случаи на непостоянен хепатит.

Тя акцентира, че е значима дезинфекцията - миенето на ръцете. Контактните на детето в Бургас, от което се чака резултатът от съмнителната проба, би трябвало да следят децата си за признаци. Може да има потъмняване на урината, става кафява ", изясни лекарката.

По думите ѝ при всеки случай на заразно заболяване, което може да протече тежко, без значение дали при деца или възрастни, има място за терзание.

" Чакаме резултата от през днешния ден. Има доста незнайни към това заболяване. По данни на Световната здравна организация към 23 април за първи път Англия оповестява за изострен вирусен хепатит, не се знае какъв е причинителят. Знае се, че това не са класическите вируси като при хепатит А, B, C, D и E, те не са изолирани при нито едно от тези деца, които са на възраст сред един месец и 16-годишна възраст ", добави доктор Христиана Бацелова.

Тя разясни, че мистериозният хепатит обгръща страните от Европа, както и Съединени американски щати и Израел. В Световен мащаб случаите към този момент са над 200.

" Няма безапелационни данни за връзка с ковид. Другата доктрина е за аденовирус. Има интерес към имунизацията против хепатит А. Варицелата се завърна с невероятна мощ, случаите на болестта бележат доста огромен растеж ", добави доктор Христиана Бацелова.

Тя разяснява и по кое време би трябвало да бъдат преваксинирани хората от ковид. " Чака се дали ще можем да слагаме и втори бустер ", сподели още доктор Христиана Бацелова.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР