Може би си мислите, че познавате всички континенти, но какво

...
Може би си мислите, че познавате всички континенти, но какво
Коментари Харесай

Публикуваха първата карта на изгубения континент на Земята

Може би си мислите, че познавате всички континенти, само че какво ще кажете за Зеландия? 

През 2017 година беше открит незнаен до момента контингент на крайбрежията на Нова Зеландия - което направи заглавия в международен мащаб.  Зеландия, известна като Te Riu-a-Māui на езика на маорите, обгръща повече от 5 милиона квадратни километра, което я прави два пъти по-голяма от Индийския субконтинент.

Може би се чудите за какво тогава не е открит по-рано?

Причината е, че 95% от площта му е потопена под югозападната част на Тихия океан и изчезва доста преди хората да съществуват на Земята. На повърхността се виждат единствено огромна планинска верига (двата острова на Нова Зеландия) и някои дребни океански острови.

Малко се знае за неотдавна открития континент, основно тъй като е съвсем изцяло недосегаем. Въпреки това, екип от геолози от цялостен ​​свят са съставили нова геоложка карта, съдържаща Зеландия. Картата е формирана благодарение на композиция от скални проби, извлечени от морето, и способи за геофизично картографиране.

Геолозите откриват огромни пясъчни формирания и отлагания от базалтови скални камъчета, следвайки външните граници на Зеландия, до момента в който търсят проби. Смята се, че пясъчниците са на към 95 милиона години и съдържат по-стари гранитни и вулканични камъчета, което допуска, че когато Зеландия е била суха земя.

Планинските елементи са били дейна вулканична верига минимум преди 30 до 50 милиона години, само че евентуално са били ерозирани.

Геолозите считат, че Зеландия е била последователно наводнена преди към 40 милиона години, с помощта на откриването на базалтовите камъчета, които се свързват с подводния вулканизъм. Изследването „ Разузнавателна фундаментална геология и тектоника на Северна Зеландия “ е оповестено в списанието (2023).

 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР