Може би последните няколко дни сте прекарали в облаци от

...
Може би последните няколко дни сте прекарали в облаци от
Коментари Харесай

Защо почивката е полезна за вас - още преди да сте си взели отпуск

Може би последните няколко дни сте прекарали в облаци от идната си заслужена отмора и ще се върнете към фантазиите си за нея незабавно щом приключите с тази публикация. Истината е, че изгодите от положителната отмора могат да се усетят още преди началото на пътуването.

Научни проучвания демонстрират, че самото очакване на бъдеща премия може да бъде даже по-удовлетворяващо от самата премия. Това се случва с помощта на дребна молекула, наречена допамин.

Но преди да продължим, дано да помислим върху няколко въпроса. Наистина ли са нужни почивки? Защо са ни нужни? И най-много, какви са изгодите от няколко дни без работа?

Почивката усилва когнитивната еластичност

Въпреки че това може да наподобява необикновено, има доста малко научна литература, която изследва директните изгоди от почивката върху мозъка. Това, което наподобява несъмнено, е, че те са от значително значение. Заключението е направено в изследване от 2016 година, в което са взели участие 46 служащи от холандска компания.

Работниците бяха помолени да преминат тест, при който им бяха дадени предмети (например чук) и бяха помолени да намерят максимален брой приложения на предметите за допустимо най-кратко време (строителен инструмент, оръжие, тежест за хартия и т. н. ). Изследователите следят, че след две или три седмици отпуск служащите са имали по-голяма когнитивна еластичност. Или, казано по различен метод, те съумяха да измислят по-голям брой приложения на предметите спрямо резултатите, получени няколко седмици преди ваканцията.

Повечето изследвания са единомислещи, че от биологична позиция една от главните аргументи за това повишение на когнитивната еластичност - и за изгодите от почивката като цяло - е намаляването на напрежението.

Всички ще се съгласим, че работата поражда стрес. Но тук би трябвало да създадем дребна разлика: стресът самичък по себе си не е наложително да бъде неприятен. Когато е спорадичeн, той нормално е даже потребен, тъй като задейства механизми, които ни оказват помощ да правим ежедневните дейности в работата си, като да вземем за пример спазването на краен период (авторите на тази публикация работят върху това в момента).

" Другият стрес " - този, който има отрицателна конотация за всички - е хроничният стрес. Той се появява, когато е продължителна във времето, тъй като сме подложени на непрекъснат напън или заради обстановки, с които не можем да се оправим. Той провокира отмалялост, по-високи равнища на тревога, нервност и яд. И да, несъмнено е неприятен.

Рецепта за отмора, която зарежда с сила

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР