Може би не сте се замисляли защо лекарите в операционната

...
Може би не сте се замисляли защо лекарите в операционната
Коментари Харесай

Защо хирурзите са облечени в зелено или синьо

 хирург

Може би не сте се замисляли за какво лекарите в операционната носят униформа в зелен или наследник цвят, само че не бял? Оказва се, че от този дребен подробност може да зависи триумфа на интервенцията. 

Първоначално здравното облекло било точно в бял цвят, до момента в който през 1914 година един авторитетен доктор не се отказал от тази униформа в интерес на зелената, а по-късно и на синята.

Работата е там, че кристалният цвят може за няколко мига да заслепи хирурга, в случай че той реалокира погледа си от тъмния цвят на кръвта към облеклото на сътрудника си. Това е същото, което ние изпитваме, когато излезем от у дома на открито и погледнем към снега в безоблачен ден.

Но за какво униформата на лекарите в операционната е тъкмо синя и зелена, а не виолетова или жълта? Защото зеленото и синьото в цветовия набор са противоположни на аленото, а по време на интервенция хирурзите непрестанно гледат точно алената кръв.

По този метод зеления ти синият цвят освен подтикват бдителността на очите на лекарите, само че и ги вършат по-възприемчиви към нюансите на аленото. А затова и към нюансите на човешката анатомия, която доста понижава вероятността от неточности по време на интервенцията.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР