Може би най-важният пазар в света е този на чуждестранната

...
Може би най-важният пазар в света е този на чуждестранната
Коментари Харесай

За какво да следим при обмена на валута?

Може би най-важният пазар в света е този на задграничната валута. Ежедневно се обменят валути на стойност към 7 трилиона $. Това е една четвърт от годишния БВП на Съединените щати.

Независимо дали става дума за дребни или междинни предприятия, огромни финансови конгломерати или даже за елементарни хора, когато желаеме да създадем нещо в друга страна с друга валута, би трябвало да обменим пари.

Предприятията нормално употребяват банки за тези цели, като транзакциите се правят виртуално. Тази публикация е за тези, които към момента имат вяра в свободата, която дават паричните транзакции. Така ще забележим на какво би трябвало да обърнете внимание, когато обръщате валута в нормално обменно бюро, и какво би трябвало да избягвате изцяло.

Преди транзакцията за продан на валута

Когато търсите уместно място за обмяна на валута, постоянно започвайте с най-големите обменни бюра наоколо. Това е значимо по разнообразни аргументи.

На първо място, по-големите местоположения за конвертиране на валута са по-регулирани и законосъобразни. Това ви дава убеденост, че транзакцията е сигурна, без опция персоналните ви данни да изтекат някъде. Също по този начин, ви дава гаранция, че обменът на валута ще е благонадежден и няма риск от машинация.

Второ, дребните обменни бюра рядко обръщат внимание на подправените банкноти. Това е рисковано, защото може да получите подправена банкнота от непозната валута, без да забележите. В взаимозависимост от това къде ще употребявате тази валута, може да се наложи да давате пояснения пред управляващите за произхода на банкнотата. Препоръчително е постоянно да проверявате за нормалните защитни детайли на банкнотите, които можете да намерите на уеб страниците на националните банки, емитиращи съответната валута.

На трето място, обърнете внимание на метода, по който обменно бюро се отнася с вас като клиент. Това е най-важният аспект, колкото и разбираемо да е. Обменните бюра, които в действителност се грижат за своите клиенти, имат касиери, които на драго сърце ще ви оказват помощ. Те ще ви попитат за спомагателни услуги, от които може да се нуждаете, и даже ще ви дават информация за страната, която планирате да посетите. Тези компании желаят да изградят солидна връзка с вас, а не просто да бъдат медиатор, който посещавате понякога, преди да отидете на отмора.

По време на обмена на валута

След като откриете подобаващото място за конвертиране на валута и решите да пристъпите към обмяната и, би трябвало да знаете, че има разлики в обособените процедури. Сериозните обменни бюра ще създадат всичко пред Вас. По този метод вие ще сте първият наблюдавал процеса. Така може да видите всичко и да се уверите, че не сте излъгани.

Избирайте места, където броят парите пред вас, на ръка или с броячна машина. Също по този начин, след преброяването, обърнете внимание дали сумата, която би трябвало да получите е на видно място. Всяко в допълнение пренасяне отвън полезрението ви би трябвало да провокира въпроси.

Още един път обърнете внимание дали касиерът ревизира валутата, която му давате. Ако не, това е сериозен проблем и би трябвало да поискате парите си назад и да изберете друго място. Не забравяйте, че преди завършването на транзакцията постоянно можете да я отмените.

Друг значим аспект е дали ви желаят персоналната карта, според от сумата, която обменяте. В България минималният предел за идентификация на клиента е 9700 лв.. Това е условие от българското законодателство и би трябвало да я предоставите, с цел да завършите транзакцията. Ако не ви бъде поискана никаква персонална информация, само че все пак обменяте повече от еквивалента на 9700 лв., по- добре е да не продължавате. Това е в прорез със закона.

След валутната транзакция

След като получите касовата записка за обмяната, в която можете да намерите информация като обменния курс, обменената сума и получената сума, постоянно преброявайте парите, които сте получили, и се уверете, че те дават отговор на написаното в касовата записка.

Преди да си тръгнете, постоянно е добре да ревизирате до каква степен обмяната на валута ви прави оценка като клиент. Бъдете деликатни дали ви оферират плик или не. Разбира се, в избрани случаи касиерът може да не помни да го предложи, тъй че просто поискайте подобен.
Тази публикация ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР