Може би мнозина от вас дори и не подозират за

...
Може би мнозина от вас дори и не подозират за
Коментари Харесай

Секретният ключ Fn

Може би мнозина от вас даже и не подозират за съществуването му, само че той е там - на клавиатурата на преносимия компютър, долу, вляво. Fn е модифициращ клавиш, който при натискане трансформира държанието на някои бутони, ситуирани на клавиатурата (главно при преносимите компютри, само че има и изключения), а също по този начин отваря спомагателни функционалности за потребителите, като превключване в мултимедиен режим или промени на автоматизирано заложени дейности като да вземем за пример контролиране на яркостта на екрана или пък смяна на силата на звука. Има и различни сюжети за приложимост, само че доста по-рядко.

Няма обединен стандарт, описващ разпоредбите за слагане на Fn -клавиша, само че най-често той се намира в долния ляв ъгъл - до Ctrl, бутона Win (или Cmd на компютрите на Apple) и Alt.

Полезните комбинации

Клавишните комбинации, употребявани в композиция с Fn, зависят от фабричните желания на всеки производител на преносими компютри, а от време на време и от версията на операционната система (Windows, MacOS). Тоест, не е елементарно да се сформира повсеместен лист  на „ общоприетите “ дейности. Но, ето няколко благоприятни условия въпреки всичко:

FN + F1 -   Помага за цялостно заглушаване на звука в системата (без значение какво съоръжение се употребява - слушалки или високоговорители).
FN + F2 или F3 -  Честа композиция за понижаване или увеличение на силата на звука.
FN + F4 -   Активиране или деактивиране на „ режим на заспиване “. При някои модели преносими компютри оказва помощ за ръководство на работещи медийни плейъри (например паузи) или стартира търсене на Wi-Fi мрежи.
FN + F5 -  Бутон " Стоп ", конфигурация на подсветката или функционалност на екрана на втори екран, обвързван към преносим компютър.
FN + F6 -  Включване или изключване на тъчпада.

Често има е комбинации, свързани с бутоните PG Up и PG Down (превъртане на видеоклипове или аудио записи напред-назад), а също и с Home и End за " прелистване " на наличието в начална или последна точка.

Как да включите и изключите специфичен бутон

По подразбиране клавишът Fn е задействан и извършва заложените функционалности в общоприет режим - т.е. той емулира някои дейности и отваря достъп до мултимедийния режим. Но в някои случаи нищо не се случва при взаимоотношение с Fn. Може би ключът е изключен или не е задействан и по тази причина е значимо да знаете по какъв начин да върнете всичко в работно положение.

Клавишна композиция

Най-често срещаният метод е обвързван с комбинацията Esc + Fn . След секунда положението на модификаторния клавиш ще се промени и описаните нагоре комбинации ще станат изцяло налични. Алтернативен метод за активиране е комбинацията FnLock + Fn. FnLock рядко се вижда на клавиатурата като обособен бутон и по-често се свързва с Esc, Home или даже Delete - според съответния производител на устройството. Просто пробвайте всяка от описаните комбинации!

Източник: Little Things
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР