Може би и вие често ги забелязвате - в София,

...
Може би и вие често ги забелязвате - в София,
Коментари Харесай

Кола под наем с варненска регистрация

Може би и вие постоянно ги забелязвате - в София, Бургас, по пътищата, че даже и в Солун. Коли и бусове чартърен с една отличителна линия - варненската регистрация (В). И в това няма нищо изненадващо - в морския град се намира и е основана най-голямата българска рент-а-кар компания - Top rent a car, която е огромният български съперник в страната на международните компании в този сегмент. По данни от изследване на за 2021 г, представени от представител на компанията и отчета с, който " Капитал " се срещна, тя държи сред 40 и 45% пазарен дял в бранша.

Последните години коронавирус пандемията обаче разтресе бранша радикално. Повечето компании разпродадоха огромна част от автомобилния си парк. След това се сблъскаха с предизвикването да го възвръщат при блокаж на доставките, а затова и съвсем невиждан растеж в цените на колите.

На този декор разумно би било 2022 да е година за пригаждане към новата пазарна реалност, а и към спомагателната неустановеност породена от войната в Украйна. Числата обаче демонстрират, че Top rent a car е минал по-лесно през бурята, най-малко чисто финансово. Приходите на компания " Модул ", която седи зад марката са се запазили съвсем непроменени през 2020 година до съвсем 21 млн. лева и облага след налози от 1.2 млн. лева Това обаче се дължи на продажбата на коли, до момента в който приходите от наеми тогава се намаляват на половина. През предходната година обаче нещата стартират да се подобравят, като компанията е супяла да резервира огромна част от автомобилния си парк и в този момент е в позиция да завземе пространството, което някои съперници са освободили. Амбицията на нейният основател Милен Маринов за тази година е спомагателен напредък, въпреки и без да дава точна прогноза в цифри.
Войната vs. летния сезон През 2021 година съветските и украинските клиенти са били сред 12% и 15%. Според Милен Маринов това не е сериозен дял от клиентите на Top rent a car и спадът им няма да повлияе съществено на компанията. По-големият въпрос за него е по какъв начин войната ще повлияе на туристопотока от Западна Европа. Прогнозите за това са към момента неразбираеми. " В туризма важи правилото, че там където има бежанци няма туристи ", споделя Маринов. Надява се до края на май войната да откри някакво решение, тъй че летният сезон въпреки всичко да се състои. Реклама От курортен бизнес нагоре
Маринов е родом от Варна. Завършил е Икономическия университет. През 1998 година започва бизнес с обменни бюра по курортите в района. Това му дава взор над туристическия бранш и нишата с коли чартърен в него. " Конкретно по черноморието нямаше кой знае каква конкуренция. Имаше няколко фирмички с до 10 автомобила а интернационалните компании оперираха главно от Софийското летище ", споделя той.

Първоначалната концепция да навлезе в този бранш идва от негов другар, който предлага да започва рент а кар бюро в Св. Св. Константин и Елена, с няколко коли предоставени от Маринов. През първите две години бизнесът действа единствено с 4-5 автомобила, до момента в който Маринов се убеди, че в тази активност " има вероятност за развиване ".

През 2003 година той записва компанията " Модул " ЕООД като едноличен притежател. Купува 30 автомобила втора употреба от Дупница. С тях отворя офиси в Златни пясъци, Албена и Варна. През идващите няколко години броят на колите пораства експоненциално. 5 години след основаването на компанията те са към този момент над 100.

Маринов отдава този напредък на упоритостта си и опитът с мултиплициране на един артикул, добит от ръководството на change бюрата. " Това наслагване ми даде опция през цялото време да работя с задачата, че компанията ще става все по-голяма ", споделя той.
Реклама
На третата година след основаването си компанията отворя офиси в Бургас и София. Малко по-късно тя стъпва и на главните летища в страната, което я слага в конкуренция с интернационалните компании в бранша. По думите на Маринов оттова нататък Top rent a car пораства с 20-30% годишно.
Кризите като спирачка и трамплин
Първото съществено предизвикателство, с което компанията се сблъсква е рецесията, породена от срутва на финансовите пазари в Съединени американски щати през 2008 година и последвалаа световна финансова криза. Туризмът е един от секторите, които са наранени най-бързо в България. " Бяхме се развили до 300-400 автомобила. Спадът в стопанската система и туризма се отрази извънредно зле на бизнеса ни ", споделя Маринов. По думите му тогава няколко години компанията е " на ръба на съществуването ".

Ключова за оцеляването на компанията в този миг е бързата реакция на Маринов за стесняване на оперативните разноски. В резултат компанията съумява даже да извлече дял от сложните времена. След към 3 години, когато обстановката стартира да се усъвършенства, тя стартира да усилва броя на колите си с " доста по-бързи стъпки от всички останали ". Стратегията за справяне с Ковид пандемията е еквивалентна.

" Още когато оповестиха изключителното състояние на 13 март 2020 година аз бях с ясното схващане, че рецесията няма да е в границите на няколко седмици или 2-3 месеца, а ще се проточи ", споделя Маринов. Следва " стремително " редуциране на оперативните разноски. Основен фокус на компанията е да резервира ликвидност, като в това време се стреми да не понижава личния състав и автомобилния си парк.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Компании 3 Политика 1 Политика 2 Политика 3 Свят 1 Политика 2 Компании 3 Право Реклама
В първите месеци на пандемията цените на колите се срутват. Пазарът на рент а кар услугите по принцип е динамичен. " Когато има огромно търсене цените се подвигат и обратно; когато има свободни коли цените могат да паднат доста ", споделя Маринов. През първите няколко месеца на пандемията те стигат до под 5 евро за автомобил дневно. Впоследствие се възстановяват. В края на предходната и началото на тази година те са към този момент много по-високи. Причините са няколко. Една от тях е инфлацията, която покачва разноските за поддръжката на автомобилния парк и провокира растеж на заплатите в компанията.

" Нарастването на възнагражденията е сериозен фактор, защото предоставяме услуга обвързвана с огромен човешки запас ", споделя Маринов. В момента в Top rent a car работят към 140 чиновници, разпределени сред административния отдел, поддръжката на колите и обслужването на клиенти през личен прът център.

Кризата с дефицита на коли в рент а кар бранша като цяло също води до растеж в цените. Допълнителните услуги като застраховки, доставки на коли и доставяне с гориво също са поскъпнали. Така приходите през миналата година са надминали тези от 2019 година, макар че броят резервации е по-нисък спрямо преди пандемията.
Lowcostcars за курортите " Когато направихме офисите по летищата и вдигнахме равнището се оказа, че започваме да губим борбата в регионите, в които стартирахме компанията. А точно в курортните комплекси, рецепциите на хотелите. Тогава реших, че е добра концепция да направя втора компания, която да е по-ниско позиционирана, с по-стари коли и да се конкури с дребните, локални компании. Брандът Lowcostcars предлага коли, които към този момент са излезли от стандарта на Топ рент а кар. Следователно могат да бъдат предоставени на доста по-ниска цена. Това е артикул за клиенти, които са ръководени от цената на услугата. Като цяло той способства с 10-12% от общите доходи. " Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама Светло бъдеще по поточната линия
По думите на Маринов " от година на година услугата става все по-достъпна и известна ". Сериозна причина за това е развиването на интернет обслужването. Процесът за правене на резервации е напълно цифровизиран, а все по-голяма част от него е автоматизирана. Това способства за по-лесна ползваемост на услугата от " един все по-широк кръг клиенти ".

" Разполагаме и с най-големия авто парк за отдаване на коли чартърен в България ", споделя Маринов и показва, че сега броят им е 1700, като до два месеца ще доближат 2000, измежду които електрически коли и карго камиони. 20% от тях са на структуриран лизинг, а останалите са благосъстоятелност на компанията. През зимата предлаганите коли по-малко, защото това е интервалът за възобновяване на автопарка. Въпреки това компанията обслужва клиенти интензивно през цялата година, като от ден на ден от тях са корпоративни.

Маринов отдава това на обстоятелството, че компанията има " покритие в цялата страна, доста офиси и значителен авто парк, с който може доста бързо да задоволи потребностите на клиентите ". По негова преценка " ⅔ от бизнеса на Top rent a car се случва на софийския пазар ". Компанията прави доставки на коли и до солунското и букурещкото летище.

Според Маринов устойчивият напредък на Top rent a car в по общ проект се дължи на управническата му философия.

" Възприемам нашата услуга като поточна линия, която всякога би трябвало да създава еднакъв артикул с едно и също високо качество. Фактът, че възприемаме бизнеса по този метод ни оказва помощ да го мултиплицираме и да усилваме мащаба му ", споделя той.
Фотограф: Цветелина Белутова Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Веселин Нанов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР