Може би хората с майбаси имат проблем с оставането на

...
Може би хората с майбаси имат проблем с оставането на
Коментари Харесай

Хората с майбаси имат проблем с оставането на Асен Василев

Може би хората с майбаси имат проблем с оставането на финансовия министър Асен Василев. Това каза пред публицисти в Народното събрание служебният министър на стопанската система Кирил Петков след чуването му в Народното събрание през днешния ден.

Така той разяснява обвиняванията към сътрудника му Асен Василев, отправени в декларация от Тошко Йорданов, ръководител на ПГ " ИТН ".

" Много бе разочароващо да видя по какъв начин към едни от най-качествените хора, които аз познавам, човек, който е бил в топ двата % на Харвард, който и сега цялата китайска авиоиндустрия ценообразува билетите въз основата на негов програмен продукт и на неговата компания, която той ръководи, просто ми звучеше като някаква жълта преса. Не знам за какво това го направиха. Бях изумен и отчаян да видя, че за подобен първокласен човек може по този начин да се приказва и то от трибуната на Народното събрание ", сподели Петков.

Министърът обърна внимание, че сътрудника му е изготвил " неповторим бюджет ", в който за пръв път се е дало на пенсионерите, без да се взима от учителите или от здравните служащи, а парите са били взети от майбасите.

" Така че може би хората с майбаси имат проблем с неговото оставане ", разяснява Петков.

Той бе безапелационен, че не би взел участие в държавно управление, в което не се прави оценка финансовата мисъл на министъра. Петков разяснява, че до момента в който преди от Национална агенция за приходите са били фокусирани в дребни кафенета и ресторантчета, в този момент откогато Василев е на поста, Национална агенция за приходите се е фокусирал към фирмите с огромни публични поръчки и доста кеш пари в сейфовете.

" Предполагам, че доста от тези компании в този момент не желаят да го видят още веднъж министър на финансите, тъй че стрелят от хълбука ", разяснява Петков.

Министър Петков бе изслушан в пленарна зала за положението на Българска банка за развиване. Той разяснява провелия се спор в пленарна зала и го дефинира като " градивен ".

По думите му предстоящата загуба на банката е в размер на 250 млн. лева Петков увери, че банката е ликвидна и няма проблем.

" Лошото е, че 1,4 милиарда лева от нашите пари са били вкарани там, тъй че тези загуби ще бъдат покрити от данъкоплатците ", изясни министърът.

Според Петков е доста значимо да се промени публичното мнение по въпроса с грантовото финансиране. Той настоя, че действително в България единствено 15 % от фирмите имат експортен капацитет, а 1,5 % от тях имат по-висока работливост от средноевропейската. Ако желаеме България да стане новаторска работеща стопанска система, която да продава в целия свят и да е сполучлива, дяловите принадлежности в Плана за възобновяване би трябвало да останат, настоя Петков. По думите му ще е доста тъпо, в случай че България пропусне този исторически късмет да промени своята стопанска система. Според него, в случай че парите бъдат раздадени като грантове, те просто ще се изхарчат, без да имаме новаторски компании. Министърът регистрира, че с цел да се предотврати рискът от корупция по проекта е привлечена Европейската централна банка. По думите му по този начин няма да могат парите да се разпределят от служители.

" Време е да спрем с усвояването, време е да променим тази стопанска система, тъй като другояче няма да сме богати и корупцията ще си продължава по същия метод ", разяснява той.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР