Може би е време да се даде шанс на дипломацията

...
Може би е време да се даде шанс на дипломацията
Коментари Харесай

Washington Post: Време е да се седне на масата за преговори

Може би е време да се даде късмет на дипломацията във войната в Украйна, написа колумнистът Катрина ванден Хювел на страниците на американския вестник The Washington Post.

Представяме материала без редакторска интервенция.

" Когато има опция за договаряния, когато може да се реализира мир, грабнете момента. " Авторът на това изявление не e някой кротичък деятел или занемарен либерал. Твърди се, че военачалник Марк Мили, ръководител на Обединения комитет на началник-щабовете, е настоял администрацията на Байдън да притисне Украйна да търси дипломатически завършек на войната.

Според новинарските известия мнението на Мили среща съпротива в Белия дом. Когато, съветникът по националната сигурност Джейк Съливан и повтори, че администрацията няма да упорства за дипломатически завършек на войната. " Ако Украйна избере да спре да се бие и да се съобщи, това ще бъде краят на Украйна ", сподели той, необичайно приравнявайки дипломацията с капитулация.

Но в действителност упражняването на дипломация е просто здрав разсъдък - и има признаци, че Белият дом може постепенно да стигне до тази опция.

Мечтите на президента Владимир Путин за анексиране на Украйна са разрушени. Военната му уязвимост беше разкрита, стопанската система му пострада, страната му е изолирана, поддръжката за него отслабна. Войските му са претърпели ужасяващи загуби, моралът им е грохнал, амунициите им са незадоволителни.
 Пентагонът: Русия е затънала във войната и това няма да се промени
Пентагонът: Русия е затънала във войната и това няма да се промени

Русия в този момент е доста по-слаба, в сравнение с преди нашествието

Напредъкът на Украйна на бойното поле също пристигна на ужасна цена., че всяка страна е понесла най-малко 100 000 жертви. Напълно подвластни от помощта от Запада, силите на Украйна също не разполагат с задоволително бойци, оръжия, въздушна поддръжка и артилерия. Милиони украинци са разселени. Русия опустоши електроенергийната мрежа на Украйна и с (като някои ракети съгласно известията са паднали в Полша и Молдова (В следствие тази информация, което следим - бел.ред.)). Освободеният Херсон, както и огромна част от страната, е изправен пред " филантропична злополука ". И защото Путин активизира повече войски, има дребен късмет Русия да бъде изместена от огромна част от рускоезичния изток, още по-малко от Крим .

Междувременно, макар че Съединените щати и НАТО се сплотиха на страната на Украйна, продължаващата поддръжка не е неограничена. Санкциите, наложени против Русия, способстваха за. из целия континент поради възходящите разноски за живот разкриват възходяща национална съпротива. Тук, вкъщи (в Съединени американски щати - бел.ред.), президентът Байдън се радваше на двупартийна поддръжка, само че претендентът за ръководител на Камарата на представителите Кевин Маккарти (републиканец от Калифорния) предизвести, че няма да има " празен чек " за Украйна, в случай че републиканците поемат Конгреса.

Когато в края на октомври членовете на Прогресивната група на Конгреса, призоваващо за дипломация, гневният ответен удар паникьоса създателите му и те го отдръпнаха за една нощ. Всъщност обаче Мили и групата (конгресмени) са били прави, както разкрива скритото маневриране на администрацията на Байдън.

Въпреки общественото отказване, Белият дом нерешително отваря вратата за договаряния. Както журналистът Арън Мате деликатно разказа, администрацията е провела редица приключвания на информация: че са " намалили температурата ", че да " алармират за неприкритост " към договаряния, че и че той е " тествал водите ", до момента в който е, за " по какъв начин може да завърши спорът и дали може да има дипломатическо решение. "

Администрацията се движи на пръсти по въже, защото не желае да подкопава украинската опозиция, съюзническото единение или вътрешната поддръжка. И въпреки всичко ползите на Запада явно се разграничават от тези на украинците. На бойното поле единството на НАТО беше изковано към рестриктивните мерки: да не се изпращат натовски войски и да се внимава какво оръжие отива в Украйна. Интересите също се разминават при договарянията. Предвид ужасяващите вреди, нанесени на страната му, Зеленски ще откри компромис с руснаците, правилно " неприветлив " - подчинение на територия - даже връщане към статуквото преди спора, което е мъчно за преглъщане. Най-добрият му късмет би бил да въвлече Съединените щати и НАТО във войната като дейни бойци, само че никой не желае да отиде там .
 Украинският генщаб: Никакви договаряния с Русия, бием се до цялостно избавление
Украинският генщаб: Никакви договаряния с Русия, бием се до цялостно избавление

Валерий Залужний направи изказването в телефонен диалог с военачалник Марк Мили

С приблизителна цена от един трилион $ за възобновяване на Украйна, императивът да се постави завършек на войната е явен и от ден на ден гласове внимателно упорстват за дипломатическо решение. В неотдавнашна публикация някогашният дипломат (на САЩ) в Организация на обединените нации Том Пикъринг и Джордж Бийби, шеф в Института за отговорно държавно ръководство " Куинси " (той също е бил специфичен консултант по Русия на някогашния вицепрезидент Дик Чейни), признават видимо непреодолимите трудности, до момента в който спорят че дипломацията е единственият метод да се постави завършек на войната. На тези, които настояват, че моментът не е подобаващ, дават отговор, че дипломацията лишава време и подготовката би трябвало да стартира в този момент. На тези, които настояват, че граничните въпроси са неразрешими, те допускат, че дипломацията може да стартира с по-малко заплетени въпроси: способи за понижаване на цивилните жертви, създаване на взаимно доверие и полагане на основите за вероятно преустановяване на огъня.

Руската инвазия възмути международното публично мнение, макар че огромна част от света избра да не вземе страна в борбата. В Съединените щати това провокира патриотична тресчица. Както сподели неуспехът на прогресивната секта, войнствените ястреби ще се стремят да потушат апелите за мир или договаряния. Но залозите са прекомерно високи, с цел да седим със скръстени ръце, до момента в който злополуката се популяризира и разноските - и рисковете - не престават да порастват.
 Кремъл все по-често загатва за договаряния
Кремъл все по-често загатва за договаряния

Москва не изключва да реализира задачите си в Украйна посредством разговори
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР