Може би е добре да се знае малко повече за

...
Може би е добре да се знае малко повече за
Коментари Харесай

Безлов: За първи път имаме разкрито поръчково пребиване на журналист

Може би е добре да се знае малко повече за групата " Левски Запад ". Още след осъществяването на нападението - имаше индикации за връзка с други случаи, с които ги свързват. Става дума за  конструкция, обвързвана с наказателни интервенции. Това е първият случай на поръчково пребиване на публицист, което се разкрива. Други като Огнян Стефанов, Алексей от Капитал, Васко Иванов от Нова тв към момента са неразкрити. Това сподели пред Българска национална телевизия Тихомир Безлов от Центъра за проучване на демокрацията.
Днес прокуратурата би трябвало да реши кои от задъжаните за нападението на Слави Ангелов на 17 март ще бъдат упрекнати. По информация на Българска национална телевизия са арестувани 10 души, като за 7 от тях има събрани задоволително доказателства за привличането им под наказателна отговорност. Сред тях са и посочените за физически причинители на побоя Любомир Делев и Павел Георгиев - Павката.
Крайните почитатели на " Левски ": Даниел Илиев, Павел Георгиев, Любомир Делев и Бисер Митрев, които са членове на ултрас групировката " София-Запад ", чието име се свързва с куп незаконни действия. Те са членове на " ударна бригада ", сплашвала и пребивала хора, стана ясно от думите на основния прокурор Иван Гешев по-рано през днешния ден. Гешев уточни връзка сред тях и случилото се с журналиста Слави Ангелов, който беше атакуван и брутално пребит пред дома си вечерта на 17 март. Още тогава се появиха подозрения, че причинителите са футболни хулигани. Главният прокурор назова нападението против журналиста " атентат против страната ".
Според Безлов, за директните причинители има " положителни доказателства " , само че до поръчителя на побоя няма да се стигне: " Използвали са разнообразни източници, само че едни от положителните доказателства, са записи от камери, през които са били разпознати самите причинители от следователите. "
Действително разкриването се случва сякаш за първи път. Но другата част от работата е да се стигне до поръчителя, за което съм песимистичен. Едната посока на работа е, че Сляви имаше съществени врагове, а другата е с агитките. От две години имаме едни непрекъснати опасности поради конфликти на разнообразни фракции, изключително тази на Левски Запад, разгласи Безлов.
" Ние не знаем крайните поръчители. Но знаем 2 неща: изпълнителите и кои са уредниците. Това е едно равнище по-високо. За мен е много знаково, че най-сетне се протяга ръка към наказателните бригади в агитките. Те бяха в една обстановка: тъй като направляваха насилието в агитките, бяха толерирани. Това посегателство към ядрата е добра стъпка. Искам да напомня абсурдът с Националния тим, който ни трансформира в международна тематика. ", сподели още специалистът.
" Този вид агитки, следени от престъпни водачи, този модел на държание на агитките ще се промени. Не единствено Слави Ангелов е огромната тематика. А и самата обстановка в София - Левски Запад, Енималси – имат и в Пловдив, такива групи няма единствено в столицата ", изясни Безлов.
" През последните години, за жалост, има обединение на тези групи с MMA бойци – виждаме дори показни борби. Те се трансформират в част от тези отряди. Това е ново събитие от последните години. ", разяснява специалистът наличието на такива спортисти измежду задържаните по случая.
Колко във вътрешността ще стигнат проверяващите: " Нека забележим по какъв начин ще се развие обстановката. Индикатор ще бъде по какъв начин ще наподобяват агитките след началото на футболното състезание – какво ще е държанието на агитките тогава след изключителното състояние ", акцентира той.
Експертът предизвести, че след края на изключителното състояние се чака всеобщата дребна престъпност да означи огромен растеж, поради това, че сега всички изчерпват спестяванията си. А в този момент по време на изолацията данните на полицията сочат, че престъпността е спаднала с 30%. Това не е единствено български феномен, а в цяла Европа, акцентира той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР