Може би 1 януари 2025 г. е възможна дата за

...
Може би 1 януари 2025 г. е възможна дата за
Коментари Харесай

Домбровскис попари надеждите ни за еврозоната, спъва ни инфлацията

Може би 1 януари 2025 година е допустима дата за присъединението на България, сподели  заместник-председател на Европейската комисия 

България няма никакъв късмет да се причисли към еврозоната следващата година. Причината по тази причина е най-много високата инфлация, изясни в „ Здравей, България “ по Нова телевизия заместник-председател на Европейската комисия по икономическите въпроси Валдис Домбровскис.

След като водещият Виктор Николаев го пита дали 1 юли 2024 година е добър вид за влизане на България в зоната, гостът посочи, че това е съвсем невероятно. 

„ Бих споделил, че датата е тази, когато са изпълнени всички критерии от Маастрихт и са спазени изискванията, в това число уговорките след европейския валутен механизъм. Затова не бих показал съответна дата “, добави той.

Може би 1 януари 2025 година е допустима дата, посочи  Домбровскис.

„ Европейската комисия поддържа това изпитание и българските управляващи предвид на това страната да може да се причисли, само че би трябвало да извърши критериите от Маастрихт. Това включва инфлацията, а също по този начин солидно обществено ръководство, лихвени проценти, непоклатимост “, изясни той.

„ Тези критерии са покрити, само че що се отнася до инфлацията, бих споделил, че това предстои на оценка от специалистите и тя сподели, че е висока и поради това би трябвало да има отсрочване. Надявам се да не е доста дълго “, заяви заместник-председател на Европейската комисия.

Той напомни по какъв начин участието на Латвия бе отсрочено поради разлика от 0,02% и разяснява, че в тази ситуация на България неизпълнението по критерия за инфлация е много по-голямо. 

Запитан за четирите закона, които не бяха признати от 48-ото Народно събрание, Домбровскис още веднъж сподели, че те се отнасят за интервала след европейския валутен механизъм. „ Това са закони, които би трябвало да бъдат гласувани, тъй като приемането им също ще бъде оценено. Но като периоди е допустимо тези закони да се одобряват за няколко месеца. Докато инфлацията изисква повече старания ”, сподели Домбровскис.

По време на визитата си у нас Домбровскис ще разговоря с президента Румен Радев, а по-късно и със служебния министър председател Гълъб Донев.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР