Мохамед бин Салман, принц на страната, се очаква скоро да

...
Мохамед бин Салман, принц на страната, се очаква скоро да
Коментари Харесай

Приватизацията на част от Saudi Aramco върви бавно

Мохамед бин Салман, принц на страната, се чака скоро да се изкачи на трона

© Faisal Al Nasser Още по тематиката
ОПЕК и Русия се договориха за удължение на петролната договорка до края на 2018 година

Москва се тормози от още по-голямо произвеждане от страна на Съединени американски щати
30 ное 2017
Петролът доближи най-високото си равнище от 2 години

63 $ за барел вид брент доближи цената в понеделник
6 ное 2017
Саудитският престолонаследник разчиства пътя си към престола

Невижданата интервенция на Мохамед бин Салман против корупцията среща утвърждението на саудитците и предизвестия от анализатори
6 ное 2017
Китай с оферта да купи непосредствено до 5% от Saudi Aramco

Според Reuters PetroChina и Sinopec са изпратили писма до саудитската компания, с цел да изразят интереса си към такава договорка
17 окт 2017 Приватизационната стратегия има за цел и да усъвършенства финансовата непоклатимост на арабската страна, която е отчела 79 милиарда $ бюджетен недостиг за последната година. Приватизационната стратегия на Саудитска Арабия, оценена на 300 милиарда $, продължава да се проточва извънредно постепенно. Вече 19 месеца откакто престолонаследникът принц Мохамед бин Салман обществено разгласи желанието си да стартира огромна ликвидация на държавни предприятия, нещата вървят мудно, оповестява Reuters. Сред заложените в приватизационната стратегия активи е и част от държавната петролна компания Saudi Aramco, която ще изготви първично обществено предложение на стойност 100 милиарда $ с вярата пазарът да я оцени на над 2 трл. $.

На какво се дължи

Като причина за мудността на приватизационния развой анализаторите показват мощната администрация в Саудитска Арабия и усложнената приватизационна рамка, която би трябвало да се следва. Приватизационната стратегия е част от концепцията на принц Бин Салман за обществено и икономическо модернизиране на страната, която той показа през предходната година с името " Визия 2030 ". Според анализаторите обаче течащите сега антикорупционни следствия на избрани членове на кралското семейство може да повлияят в допълнение върху задвижването на покупко-продажбите, този път от страна на вложителите.

Въпреки това процедурата по листването на борсата на Saudi Aramco се чака да продължи интензивно през идната година, както съобщи принц Мохамед през октомври тази година. В другите браншове, като да вземем за пример зърнопроизводство, пощенски услуги и опазване на здравето, архаичната конструкция на фирмите съществено ще забави тяхната приватизация. Наред с това като евентуално сериозен проблем анализаторите дефинират и неналичието на ясна регулаторна рамка, която да дефинира и да подсигурява правото на надзор на задграничните вложители в държавната компания.

Малък напредък

Приватизационната стратегия има за цел и да усъвършенства финансовата непоклатимост на арабската страна, която е отчела 79 милиарда $ бюджетен недостиг за последната година. Основната стратегия се чака да включва четири съществени вида активи, които страната дефинира за предпочитани, а точно силози за зърно, спорт, произвеждане на електрическа енергия и водоснабдяване.

През октомври енергийният министър на страната съобщи, че се надява приватизационният развой, засягащ мощностите за произвеждане на елекроенергия, да продължи през 2018 година, откакто бъдат осъществени редица действия за подобряването му. Потенциалните купувачи на държавните силози за зърно от своя страна са принудени да понесат голям брой спомагателни условия, които съпровождат самата продажба. Забавяне ще има и при опазването на здравето, тъй като министерството на опазването на здравето е сложило на изчакване 55-те болнични заведения в Рияд, откакто е получило предложения за тях през април, оповестява Reuters, базирайки се на информация от свои източници.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР