Мохамед ал Файед, чийто син загина в катастрофа с принцеса Даяна, умира на 94

...
Мохамед ал Файед, пищният роден в Египет милиардер бизнесмен, чийто
Коментари Харесай

Мохамед ал Файед, пищният роден в Египет милиардер бизнесмен, чийто син беше убит в автомобилна катастрофа с принцеса Даяна на Обединеното кралство, е починал на 94 години, се казва в изявление на семейството му.

Ал Файед, бивш собственик на универсален магазин Harrods в Лондон и предишен собственик на футболен клуб Фулъм, беше съсипан от смъртта на сина си Доди Файед в автомобилната катастрофа в Париж с Даяна през 1997 г.

Той прекара години в оплакване на загубата и в борба с британската върхушка, която обвиняваше за смъртта им.

„Г-жа Мохамед ал-Файед, нейните деца и внуци искат да потвърдят, че нейният любим съпруг, техният баща и техният дядо, Мохамед, е починал мирно от старост в сряда, 30 август 2023 г.“, каза семейството му в изявление, публикувано от футболен клуб Фулъм в петък.

„Той се радваше на дълга и пълноценна пенсия, заобиколен от любимите си хора. Семейството помоли поверителността им да бъде спазена в момента“, каза семейството.

Ал Файед беше убеден, че Доди и Даяна са били убити в заговор, ръководен от принц Филип, съпругът на кралица Елизабет II.

Той твърди, че кралското семейство е организирало инцидента, защото не им харесва Даяна да излиза с египтянин. Ал-Файед твърди, че Даяна е бременна и планира да се омъжи за Доди и че кралското семейство не може да търпи принцесата да се омъжи за мюсюлманин.

През 2008 г. Ал-Файед каза на разследване, че списъкът на предполагаемите заговорници включва Филип, двама бивши шефове на лондонската полиция и ЦРУ.


 

Разследването заключи, че Даяна и Доди са загинали поради безразсъдните действия на техния шофьор - служител на хотел Ritz, собственост на Ал-Файед - и папараци, преследващи двойката. Отделни разследвания в Обединеното кралство и Франция също заключиха, че няма заговор.

Ал-Файед, син на училищен инспектор, е роден на 27 януари 1929 г. в Александрия, Египет. След ранни инвестиции в корабоплаването в Италия и Близкия изток, той се премества в Обединеното кралство през 60-те години и започва да изгражда империя.

Списъкът на богатите на Sunday Times, който документира състоянието на най-богатите хора в Обединеното кралство, определя състоянието на семейството на 1,7 милиарда паунда (2,1 милиарда долара) тази година, класирайки Ал Файед като 104-ия най-богат човек в страната.

Ал Файед за първи път влезе в заглавията през 80-те години на миналия век, когато се бори със съперничещия си магнат „Дребния“ Роуланд за контрола над групата House of Fraser, която включваше Harrods в лондонския квартал Найтсбридж.

Ал Файед беше и ключов играч в скандала „пари за въпроси“, който разтърси политиката на Обединеното кралство през 90-те години.

Ал-Файед беше съден за клевета от члена на парламента Нийл Хамилтън, след като бизнесменът заяви, че е дал на Хамилтън пликове с пари и разкошен престой в Риц в Париж, в замяна на задаването на въпроси в Камарата на общините.< /p>

Адвокатът на Хамилтън, Дезмънд Браун, твърди, че обвинението е фантазия, като каза: „Ако имаше олимпийски медали за лъжа, г-н Файед щеше да бъде основен претендент за златен.”

Журито се произнесе в полза на Ал-Файед през декември 1999 г.

Но той никога не е бил приет от британската върхушка. Правителството два пъти отхвърли молбите му за гражданство, въпреки че причините никога не бяха оповестени публично.

Източник: Асошиейтед прес
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР