Мохамад Мохбер, 68-годишен, първият вицепрезидент на Иран, стана временен президент

...
Мохамад Мохбер, 68-годишен, първият вицепрезидент на Иран, стана временен президент
Коментари Харесай

Вицепрезидентът на Иран поема временно функциите на президент

Мохамад Мохбер, 68-годишен, първият вицепрезидент на Иран, стана краткотраен президент след, който почина при злополука с хеликоптер, оповестява Ройтерс и показва някои биографични обстоятелства за него.

Мохбер е част от тричленен съвет, дружно с ръководителя на Народното събрание и водача на правосъдната власт, който ще провежда нови президентски избори в границите на 50 дни след гибелта на президента .

Той е роден на 1 септември 1955 година, Мохбер, както и Раиси, е непосредствен до висшия водач Али Хаменей, който има последната дума във всички държавни въпроси. Мохбер стана първи вицепрезидент през 2021 година, когато Раиси беше определен за президент.

Мохбер беше част от екип ирански чиновници, които посетиха Москва през октомври и се съгласиха да доставят ракети земя-земя и повече дронове за съветската войска, оповестиха източници на Ройтерс по това време. Екипът включваше също двама висши чиновници от Иранската революционна армия и един чиновник от Върховния съвет за национална сигурност.

Мохбер преди този момент беше отпред на капиталовия фонд " Сетад ", обвързван с висшия водач аятолах Али Хаменей.

През 2010 година Европейският съюз включи Мохбер в лист на лица и организации, на които наложи наказания за хипотетично присъединяване в " нуклеарни или балистични ракетни действия ". Две години по-късно, той беше изваден от листата. През 2013 година Министерството на финансите на Съединени американски щати добави " Сетад " и 37 компании, които той ръководи, в листата на глобените организации.

" Сетад ", чието цялостно име е Setad Ejraiye Farmane Hazrate Emam, или Щаб за осъществяване на заповедта на имама, беше основан по заповед на създателя на Ислямската република, предшественика на Хаменей, аятолах Рухолла Хомейни. Фондът се занимава с продажба и ръководство на парцели, които сякаш били изоставени през безредните години след Ислямската гражданска война от 1979 година, като насочва по-голямата част от приходите за щедрост.
 Реакции на международни и районни водачи на гибелта на иранския президент
Реакции на международни и районни водачи на гибелта на иранския президент

Представяме някои от изявленията
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР