Могат ли ваксинираните срещу COVID-19 да даряват кръв? Това е

...
Могат ли ваксинираните срещу COVID-19 да даряват кръв? Това е
Коментари Харесай

Ваксинираните могат да даряват кръв - 48 часа след РНК ваксини и 28 дни след векторни

Могат ли имунизираните против COVID-19 да подаряват кръв? Това е един от постоянно дискутираните въпроси в обществените мрежи. Лекарите са безапелационни, че противопоказания няма, стига да са спазени периодите след слагането на ваксина. Те обаче са разнообразни и зависят от типа ѝ.

След слагането на векторна ваксина, кръв може да се подари 28 дни след всяка игла.

Ваксините на " Модерна " и на " Пфайзер " - би трябвало да са минали най-малко 48 часа, в случай че има затруднения – настинка, температура, главоболие, отлагането е за 7 дни, само че все пак би трябвало да се каже, че това е преценка на лекаря, който освидетелства кръводаряването, разяснява доктор Жанина Йорданова – шеф на Районния център по трансфузионна хематология-Варна.

Даниела Иванова от Провадия е кръводарител от близо 17 години. Днес тя е в Центъра по трансфузионна хематология във Варна, тъй като не може да подари кръв в родния си град. Категорична е, че не се е разболяла от COVID-19, единствено тъй като е имунизирана. Даниела е изчакала задоволително време сред имунизацията и кръводаряването.

За страдание през последните 2 години никой не идва в Провадия, макар че има кръводарители. В момента, с цел да съм тук, има хора в потребност, на които им би трябвало кръводарител, съобщи кръводарителят Даниела Иванова.

Преди 8 месеца Симеон Семов от Варна едвам не губи живота си в борбата с вируса. Днес той желае да подари кръвна плазма за хората в потребност.

Преболедувах тежко, лежах в болница, знам какво е, да оказа помощ, показва Симеон Семов.

Марио Коев е преболедувал вируса преди 2 месеца, само че не знае има ли към този момент право да подарява кръв.

Първо се обаждах, с цел да знам по кое време мога отново да подарявам, споделиха ми 40 дни, само че в този момент чета, че е 28 дни, уточни Марио Коев.

Изискването е след преболедуване или позитивен ПСР, или позитивен антиген да са минали най-малко 40 дни, изясни доктор Жанина Йорданова.

Според нея последната вълна на пандемията е повлияла позитивно на кръводаряването - броят на донорите внезапно се е нараснал.

Изключително сме удовлетворени от това, че жителите имат такава позиция, че подаряват кръв. Успяваме да осигуряваме в планов порядък и в спешностите - да поемем в целия район, добавя доктор Йорданова.

Желаещите да дарят реконвалесцентна плазма са намалели, само че към този момент запасите от нея са изцяло задоволителни, безапелационни са лекарите от кръвния център.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР