Могат ли смъртоносните вируси Шандипура и Нипа от Индия да

...
Могат ли смъртоносните вируси Шандипура и Нипа от Индия да
Коментари Харесай

Могат ли смъртоносните вируси Шандипура и Нипа да стигнат до България?


Могат ли смъртоносните вируси Шандипура и Нипа от Индия да стигнат до България? В Индия сега върлуват два смъртоносни вируса – Шандипура и Нипа. И двата могат да провокират енцефалит, като първият е рисков за децата, а другият визира както дребните, по този начин и огромните,
и при него сред 50% и 70% от инфектираните умират.
Това заяви пред епидемиологът проф. Тодор Кантарджиев. Той акцентира, че все още няма дейно лекуване и ваксини за тях, и такива не се създават, защото към момента няма голям брой болни.
Шандипура засяга най-вече децата.
Всички починали десетина в границите на последните две седмици са до 15-годишна възраст, най-вече в диапазона сред 2 и 6 години. Епидемиологът изясни, че Шандипура засяга нервната система и предизвиква енцефалит – инфектиране на мозъка.
„ Заболяването протича много тежко,
като признаците са с изключение на присъщите за систематична вирусна зараза – нараснала температура, болежка по мускулите и ставите, затруднени придвижвания, загуба на сили. При засягането на основния мозък, което става към седмица след ухапването от членестоногото,
два дни или 48 часа от започване на
признаците се визира мозъкът, което се показва със загуба на схващане, дезориентираност, а от време на време стартира и с тежка мозъчна кома “, обясни проф. Кантарджиев.

Той посочи, че няма лекуване, а приемът на медикаменти за понижаване на отока на мозъка и черепното налягане в множеството случаи не дават позитивен резултат.
Нипа е по-опасен от Шандипура,
който визира единствено деца.

„ Нипа се пренася от прилепи, които се хранят с плодове, както и от другите. Те създават непрекъснато интерферон, това е един белтък, който пази всички бозайници от вирусни инфекции. Хората образуваме този белтък единствено когато сме заболели от вирусна зараза “, изясни епидемиологът.
И добави, че пандемичният коронавирус
също е пристигнал от прилепите, които не умират от него, само че не по този начин е било по отношение на хората преди четири години.
Заразяването с Нипа вирус става посредством контакт
с болен, с починал и посредством обмяна на телесни течности на инфектиран – пот, слюнка, кръв, урина, изпражнения, които са кървави, защото вирусът минава като хеморагична тресчица. По думите му признаците, че сме инфектирани, са температурата, кръвоизливи в очите,
по-късно по кожата и вътрешните органи.
„ Ако се засегне основният мозък, то се стига до дезориентация, по-късно загуба на схващане и признаците на тежък енцефалит, позиви за повръщане, без облекчение “, уточни той и добави, че в случай че човек оцелее, остават тежки увреждания.
Предпазването от вируса става с използването
на ръкавици, престилка, очила и маска N95 и нагоре. По думите му енцефалитите, провокирани от ентеровирусите, у нас минават без затруднения и излекуването е изцяло.
Двата вируса не се срещат у нас.
По думите на Кантарджиев няма директна заплаха двата смъртоносни вируса да дойдат в България.

„ Рискът е да бъде пренесен посредством инфектиран човек, който е бил в област, където има тази зараза, или преместване на вектора
на папатака посредством багажа на някой екскурзиант.
Апелирам туристите, които вървят по екзотични места, освен в Индия, да съблюдават две неща – да се пазят и да не се излагат на непотребен риск и като се върнат в родината, да предупреждават персоналния си доктор. “
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР