Могат да станат известни имената на търговци, които заблуждават потребителите

...
Могат да станат известни имената на търговци, които заблуждават потребителите
Коментари Харесай

Ето как могат да станат известни имената на фирмите с „овче“ сирене, ако са нарушители

Могат да станат известни имената на търговци, които заблуждават потребителите за качеството и типа на предлаганите от тях хранителни артикули. Това може да се отнася и за производители на „ овчи “ сирена, за които предоставено от Сдружението „ За налична и качествена храна “ проучване в задгранична акредитирана лаборатория откри, че съдържат и краве мляко. 

„ Стана ясно, че Българска организация по сигурност на храните (БАБХ) към този момент е осведомена за тези резултати, евентуално следва потвърждаването им и в нейни лаборатории, с цел да може тя – като профилиран надзорен орган в тази сфера, да се произнесе с експертно мнение има ли разминаване сред оповестената на етикета информация и действителното наличие в опаковките, както и по отношение на наименованието на продукта. Необходимо е по-късно да се вземат ограничения и от страна на Комисия за отбрана на потребителите (КЗП), която въз основа на предоставеното от БАБХ умозаключение вероятно да се произнесе за съществуването на нелоялни търговски практики, да ги глоби и забрани. “ Това разяснява създателят на онлайн платформата " Ние, потребителите " Габриела Руменова по БНР – Пловдив.

Според специалиста, след влизането в действие на заповедите, КЗП ще би трябвало да оповести за обществеността имената на нарушителите и те ще понесат освен глобите на институциите, само че и тези на потребителите.

„ Важно е контролните органи да подсигуряват, че предоставяната на потребителите информация за наличието на продуктите е вярна, тъй като на база на нея те избират и това е техният принос към естествената регулация. Отделен е въпросът, че хората са разнообразни – някои избират най-ниска цена, други държат на качеството „ непременно “ и всеки от тях оказва своето въздействие върху пазара и върху търговците и тяхното държание “, уточни Руменова. И добави: „ Пазарът е доста комплицирана система, защото зависи от потребностите, желанията и пратежоспособността на другите потребителски групи, какъв е процентът на представителите на всяка от тях по отношение на останалите и така нататък Затова е значимо да има разнообразни артикули, от които потребителите да избират осведомено, при обезпечена свободната и лоялна конкуренция. “
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР