Могъщите сили, които в древността са създали планините на нашата

...
Могъщите сили, които в древността са създали планините на нашата
Коментари Харесай

Преди 2 млрд. години планктонът е можел да мести планини

Могъщите сили, които в древността са основали планините на нашата планета, са получили непредвидена помощ. Изследвания на учени демонстрират, че някои от най-големите планински вериги на Земята са били подкрепени от примитивни форми на живот, чиито остатъци са смазвали придвижването на скалните плочи и са им разрешавали да се натрупват. Това написа " Гаридън " в собствен материал.

Ако не беше животът на Земята, повърхността на нашата планета щеше да е по-плоска и доста по-скучна, настояват учени от университетите в Абърдийн и Глазгоу, където са извършени проучванията.

" Планините се образуват от скални плочи, които се натрупват една върху друга. Но повишаването в подобен мащаб би било невероятно заради триенето сред скалите. Нещо е трябвало да помогне на тези скали да се плъзгат една върху друга ", споделя водещият създател професор Джон Парнел от университета в Абърдийн.

Парнел и сътрудниците му са разкрили, че източникът на това смазване е пристигнал от напредъка в развиването на примитивния планктон преди към два милиарда години. Това се е случило вследствие на огромна климатична смяна, която е засегнала Земята и е имала дълготраен резултат върху нейната повърхнина.

Планктонът е микроскопично растение, което стои в основата на морската хранителна верига и е от жизненоважно значение за здравето на океанския живот през днешния ден. Преди два милиарда години обаче ролята му за нашата планета е била още по-голяма. " Когато са умирали, те са потъвали бързо и се е получавала канара с невиждано количество въглерод, който под въздействието на топлота и налягане се е превръщал в графит. Графитът е превъзходен смазочен материал. Ключалките, пантите и циповете се движат по-лесно с графит, както и скалите ", споделя Парнел.

" Преди два милиарда години той е подкрепил натрупването на планински вериги. Тектоничните плочи са карали скалите да се притискат една към друга, а графитът, положен от планктона, е разрешавал на тези плочи да се плъзгат една върху друга и да построяват все по-високи и по-високи купчини. Крайният резултат са били планинските вериги ", споделя още той.

Решаващият миг в това изобретение е, че взаимоотношението на геоложките сили и живота на Земята е било двупосочен развой. Първите са основали удобни условия - като океаните - за появяването и развиването на живота. Но Парнел и сътрудниците му демонстрират, че е правилно и противоположното. Животът на Земята е оказал въздействие върху геологията на нашата планета. Както споделя Парнел: " Земята и нейната биосфера са тясно свързани по метод, който до момента не е бил понятен. "
 Защо античните египетски фараони стопират да строят пирамиди?
Защо античните египетски фараони стопират да строят пирамиди?

Възможните аргументи са няколко
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР