Мога твърдо да заявя, че правим всичко възможно, за да

...
Мога твърдо да заявя, че правим всичко възможно, за да
Коментари Харесай

Началникът на отбраната: България е защитена колкото всички останали страни по източния фланг на НАТО

Мога твърдо да заявя, че вършим всичко допустимо, с цел да се усеща обществото предпазено и несъмнено. Обществото се радва на същото равнище на отбрана и сигурност, като всички други по източния фланг на НАТО, сподели през днешния ден пред Българска национална телевизия началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов.

Според него както в народен, по този начин и в съдружен мащаб, в границите на НАТО, системата за сигурност работи. Ефтимов обаче се застрахова, че това не може да продължи до безкрайност, тъй като става все по-трудно да се поддържа военната техника от руско време. В тази връзка той прикани за по-бърза рационализация на армията.

Началникът на защитата сподели, че е оптимист за намирането на краткотрайно решение за бойна самолети, които да се употребяват от Военновъздушни сили, след приключването на ресурса на изтребителите на МиГ-29 и преди идването на купените F-16. Той посочи, че евентуално ще се пристъпи към форма на лизинг. Продължавали и договарянията с Полша и още една страна за обезпечаване на ремонтирани мотори за МиГ-29.

В отговор на въпрос Емил Ефтимов уточни, че военната помощ за Украйна е значима, само че той като шеф на защитата е угрижен по тази причина от нея да не пострадат отбранителните качества на Българската войска. " Нужно е вярно и съответно политическо решение, за което сме дали нужната експертиза ", акцентира той.

Според Ефтимов няма директна връзка сред даването на военно-техническа помощ на Украйна и модернизацията на Българската войска. Той посочи, че досега до България е имало единствено едно съответно предложение, за даване на танкове, в подмяна на такива, дадени за Украйна. По него обаче по този начин и не се стигнало до конкретика.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР