Мога отсега да кажа, че изборите в Турция се разминават

...
Мога отсега да кажа, че изборите в Турция се разминават
Коментари Харесай

Вигенин: В Турция имаше опити да се затрудни дейността на наблюдателите на ОССЕ

Мога занапред да кажа, че изборите в Турция се разминават с визията ми за почтени демократични избори, за най-високите стандарти, които дават опция на всяка партия и претендент равнопоставено да водят своята акция.

Това сподели за предаването „ Преди всички “ по „ Хоризонт “ Кристиан Вигенин ръководител на парламентарната Комисия по европейските въпроси, който беше част от наблюдаващите ОССЕ на изборите в Турция в региона на Диарбекир. Силното полицейско наличие в страната в изборния ден е направило усещане на политика.

„ Основното опрощение за това е, че страната към момента е в изключително състояние и би трябвало да се подсигурява сигурността, само че несъмнено това няма по какъв начин да не е повлияло на най-малко една част от гласоподавателите.

В Диарбекир полицията, на процедура, считам, че целеустремено затрудняваше активността на наблюдаващите. Постоянно трябваше да се вършат инспекции, отхвърляше ни се достъп до гласоподавателите пунктовете и до секциите… на едно място си разрешиха дори да ни заплашат, че ще бъдем задържани в случай че не излезем от изборната секция.

Смятам, че това не беше инцидентно. Беше проведен опит да се затрудни активността на наблюдаващите. Другият значим детайл особено за региона на Диарбекир е, че се приложи една смущаваща наредба, която разреши да се изместват секции въз основа на съображения за сигурност. Тези премествания от едно обитаемо място в друго засягат, по публични данни, към 120 хиляди гласоподаватели. За да могат да гласоподават, те трябваше да пътуват в прилежащи обитаеми места. Съвкупността от всички тези детайли, за които приказваме, а има и значително други, неизбежно са повлияли на финалния резултат “.

В Диарбекир е имало и празненства, защото водещата партия в региона – Народнодемократичната, е съумяла да премине 10%-овата преграда. Вигенин посочи, че един от претендентите в изборите е водил акцията си от пандиза, което хвърля сянка върху изборите.

Вигенин разяснява и изказванията, че чужденци са се опитвали да повлияят на хода на изборите, представяйки се за наблюдаващи на ОССЕ. Те изрично не са представлявали организацията, която ще направи инспекция по случая, разяснява той.

Абсолютното болшинство, което партията на Ердоган е спечелила още на първия тур на изборите, му подсигурява „ голяма лична власт като президент, само че и като водач на неговата партия “, с което ще има цялостен надзор на парламент с орязани функционалности.

„ Всичко, което оттук насетне се случва в Турция, ще бъде отговорност на един човек – Ердоган “.

„ Едва ли неговата политика във връзка с България ще се промени. От една страна, сегашното държавно управление на България поддържа съответна връзка по значимите за България въпроси сякаш има схващане … само че би трябвало да се засилят и политическите контакти на другите институции, тъй като в последно време ми се коства, че връзките България – Турция се трансфораха в персоналните връзки сред Ердоган и Борисов “.

Корман Исмаилов - някогашен народен представител и заместник-председател на Народната партия „ Свобода и достолепие “, разяснява, че новата президентска форма на ръководство в Турция е ориентирана към прагматично решение на проблемите на хората и повишението на стандарта в страната. Целите, които си е сложила Анкара, включват влизане в Г-10 в границите на пет години. Постигането на това участие е обвързвано с построяването на грандиозни инфраструктурни планове. Трансформациите в страната ще отворят огромни благоприятни условия пред района, от което България ще може да се възползва:

„ Турция е доста сериозен към този момент геополитически интернационален състезател, освен в районната политика, а и в браншове като енергетика, инфраструктура, туризъм “.

Засилването на националистическите представителства в Народното събрание на Турция е обвързано и със засилена поддръжка на политиката във връзка с бежанците, посочи той. В по-голямата си част българските изселници поддържат левите, неконсервативни партии в Турция:

„ Ако се види изборната карта след тези избори, най-западната част и Тракия - европейската част на Турция, поддържа претендента на левите - на Народнорепубликанската партия, до момента в който Анадола поддържа Ердоган. Кюрдските райони поддържаха кюрдската партия, която също има едно съществено посланичество в Народното събрание “. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР