Мога да кажа, че бюджетът на Столична община за 2020

...
Мога да кажа, че бюджетът на Столична община за 2020
Коментари Харесай

Според ГЕРБ бюджетът на София е отговорен, според БСП - безотговорен и неамбициозен

Мога да кажа, че бюджетът на Столична община за 2020 година е един виновен бюджет, който балансира сред разноските и приходите. Това показа в предаването ''Плюс-минус'' по Нова телевизия общинският консултант от Политическа партия ГЕРБ Димитър Вучев.

Според събеседника му Иван Таков от Българска социалистическа партия обаче бюджетът е ''безотговорен и неамбициозен''.

,,Форматът на всички бюджети до момента не се трансформирал и на йота. За 2019 година осъществяването е под 85 %. От капиталовата стратегия са останали 211 млн. лв. неизразходвани пари'', разяснява общинският консултант от опозицията.

,,В бюджета има съществени приоритени, на които жителите държат, като да вземем за пример екологията и превоза. Тролейбусния паркинг ще бъде освежен скоро. Като цяло има много съществени усъвършенствания в превоза, а и огромният план е обвързван с третата линия на метрото'', сподели от своя страна Вучев.

Другият укор, който Иван Тасков употребява в студиото, е обвързван с политиката по квартали.

,,Как по този начин ще си сложили за цел да влезете в кварталите, като парите за кварталните улици ще намалеят с 6 млн. лв.? През миналата година средствата са били в размер на 101 млн., а в този момент са 96 млн. лева'', уточни той.

,,Тук ролята е на обособените районни кметове, тук е децентрализацията. Всеки един областен кмет може да кандидатства отвън тези 10 млн. лв., които са избрани за всяка един регион, само че това не е ограничаване. Има планове, които могат да бъдат извоювани от районните кметове, тъй че тези 10 млн. са директни заплащания с опция за в допълнение финансиране, в случай че такова бъде поискано'', посочи съветникът от ГЕРБ и добави, че за детските градини за тази година са планувани над 100 млн. лв..

,,Не е обикновено да разчитаме само на европейски стратегии и повишение на налозите. Голяма част от общинската благосъстоятелност не се ръководи добре и не се събират добре парите оттам'', съобщи още Тасков.

,,Всъщност събираемостта е над 90 % за предходната година'', отговори му Вучев и обясни, че тазгодишният бюджет на Столична община е по-малък спрямо предходния, защото не се взимат поради бъдещите разноски по построяването на третата метролиния - разноски, които предходната година бяха покрити от европейските фондове.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР