Мога да кажа, че българинът вече има нагласата да дарява

...
Мога да кажа, че българинът вече има нагласата да дарява
Коментари Харесай

Развива ли се донорството у нас?

Мога да кажа, че българинът към този момент има настройката да подарява органи. Все отново обаче е належащо органите да се получават от повече бази, а освен от Варна и Велико Търново, защото там се намират главните координатори по донорство. Нещата стартират да вървят постепенно, като задачата е да се усили броят на донорите. Това разяснява в утринния блок на Българска национална телевизия проф. Никола Владов, началник на Клиника по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия към ВМА.

,,Има сериозна поддръжка от Министерството на здравеопазването в лицето на министър Ананиев в рекламирането на донорството. Знаете, че беше извършена среща и със Светия синод по въпроса, с което Българската православна черква се подреди до модерните църкви в Европа, които поддържат донорството като метод за избавяне на човешкия живот'', сподели още проф. Владов.

,,За да се откри мозъчна гибел, има проби, които се правят от координаторите по донорство. Има и самостоятелна комисия, която открива дали е настъпила или не мозъчна гибел. Това е тяхно умозаключение, подписват се и към този момент се приказва с роднините на починалия'', посочи той.

,,Хората заявяват, че желаят да бъдат донори, само че не го заявяват там, където би трябвало. Също по този начин считам, че би трябвало да се разшири опцията повече хора от едно семейство да подаряват органи на своите близки, тъй като в този момент по закон е до 4-то коляно'', разясни проф. Владов и добави, че даваме органи на Евротрансплант, заради което би трябвало да чакаме реципрочни дейности и от тяхна страна.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР