Модернизацията и удължаването на живота на блокове 5 и 6

...
Модернизацията и удължаването на живота на блокове 5 и 6
Коментари Харесай

Модернизацията на 5-и и 6-и блок на „Козлодуй“ се изплаща по-бързо

Модернизацията и удължаването на живота на блокове 5 и 6 на АЕЦ " Козлодуй " ще се изплати по-бързо. Причината е, че редом с тези действия мощността и на двата бе нараснала с 4% и по този начин те към този момент ще работят със 104 на 100 от потенциала си. Благодарение на което ще се създава повече ток и топлоенергия, от което следва, че вложените средства централата ще си върне по-бързо. Това стана ясно от думите на Евгений Салков, общоприет шеф на " Русатом Сервис ", която се занимаваше с удължаването на живота на двата ни работещи блока.

По време на интернационалната конференция " Атомекспо 2018 " в Сочи Салков означи пред българските публицисти, че това, което е значимо за България е, че страната ни е решила да съвмести работата по рационализация с повишението на мощността. " Най-важното е, че тези два блока ще могат да се експлоатират още 30 години. И в случай че съпоставим каквато и да е сума, изхарчена за модернизацията и удължение на живота на тези блокове, тези действия излизат доста на ниска цена, спрямо това да се строи нова мощ. Браво на българското държавно управление и Министерството на енергетиката, че поеха по този път ", акцентира Салков.

По отношение на съвсем завършилата работа по удължаването на живота на блок 6, той изясни, че нещата към този момент отиват към финала и ще бъде спазен контрактуваният период, който е записан и в контракта сред АЕЦ " Козлодуй " и " Русатом Сервис ". " Работата би трябвало да бъде приключена до 31 юли 2018 година Можем да кажем, че всички документи ще бъдат предадени в сходство с графика. Ние обмисляне през юни или юли да проведем координационен комитет, на който работните групи и от съветска, и българска страна, ще отчетат резултатите ", сподели Салков.

Въпреки че документите към момента не са подготвени напълно, той означи, че като цяло предварителните оценки за това сочат, че всички действия се извършват в период с нужното качество. " Мисля, че през юли ще проведем заключителното съвещание, на което ще създадем заключенията и ще признаем, че работата е изпълнена ", сподели още шефът на " Русатом Сервиз ". В тази връзка добави и че доколкото знае АЕЦ " Козлодуй " ще приготви документи за внасяне в Агенцията за нуклеарно регулатор (АЯР) във връзка удължение на периода на употреба. " По принцип всичко зависи от регулатора - за какъв период ще издаде новия лиценз ", сподели Салков (имайки поради, че съгласно българското законодателство АЯР може да даде лиценз за работа на нуклеарен блок за не повече от 10 години, макар че в този момент и двата блока на " Козлодуй " са подготвени да работят още 30 – бел.ред.).

 

По отношение на това по какъв начин е протекла работата по удължаването на живота на 6-и блок, Салков съобщи, че на драго сърце може да означи, че всичко е вървяло по проект, без никакви изключителни обстановки. Като добави и че откакто аналогични действия преди този момент бяха осъществени и по 5-и блок, работата по 6-и е била още по-лесна.

Салков разгласи още, че чака съдействието сред България и Русия в областта на нуклеарната енергетика да продължи да се развива в годините напред. " Днес (вчера – бел.ред.) се срещнахме с министър Теменужка Петкова. Тя също поддържа концепцията нашето съдействие да продължи по подобен метод, че да бъде дълготрайно и дейно ", сподели шефът на " Русатом Сервис ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР