Модерните автомобилни двигатели имат висок апетит за масло. Много от

...
Модерните автомобилни двигатели имат висок апетит за масло. Много от
Коментари Харесай

Налага ли се да сменяме маслото на колата, ако доливаме често?

Модерните автомобилни мотори имат висок вкус за масло. Много от водачите би трябвало да купуват литрови туби за доливане един път на всеки няколко месеца. През годината те прибавят към 3-4 литра смазка, с цел да заместят изпареното и изгоряло масло. Възможно ли е след толкоз постоянно доливане да не се бърза с плануваната промяна на смазочната течност?

Моторното масло има собствен личен живот. За естествени условия на работа би трябвало да се смени почти след 15 хиляди километра. Средно това е към 250 часа работа на силовия елемент при разнообразни режими и натоварвания. По принцип това важи за извънградски режим на работа с рядко стоене в тапи, осведоми AutoMedia.

В градския цикъл обаче 15 хиляди километра не могат да се приравнят на 250 часа. Дългият престой в тапите води до нараснало търкане на повърхностите. Следователно за 15 хиляди километра може да имате 400 - 500 часа работа на мотора. Естествено, при такива натоварвания маслото освен се окислява, само че и трансформира структурата си.

Благодарение на почистващите си свойства то разтваря и почиства работните повърхности от нагар. Маслото събира частици от железни стружки и охлажда прегрятите елементи на мотора.

Освен това маслото взаимодейства с горещите картерни газове, които минават през буталата в цилиндровия блок, пени се, трансформира се в емулсия и се засмуква във всмукателния колектор чрез вентилацията. В резултат на това, след 7 хиляди километра натоварен пробег, то се замърсява, само че замърсява и филтъра, който може да спре единствено огромни фракции. Характеристиките на маслото са понижени.

Поради честото прегряване комплицираната конструкция на химическите добавки губи непоклатимост и в маслото се образуват отлагания, което също въздейства върху експлоатационните свойства. Маслото защищава триещите се елементи по-лошо, провокирайки изхабяване.

По време на работа маслото се изпарява или се изхвърля през износени гумички на клапаните в изпускателната система. Особено мощна консумация на масло се следи при мотори с турбокомпресор, които могат да поемат литър смазка за на 3 хиляди километра .Така водачите би трябвало да купуват масло за доливане. Добавянето на литър чисто масло към общата маса обаче не усъвършенства работата на системата за смазване.

Маслото към този момент е толкоз нечисто, че не може да възвърне свойствата си. Освен това филтърът остава нечист, който заради високото наличие на непознати частици към този момент не може да обезпечи бърза циркулация на течността.

За да премахнете замърсяванията, утайките и други такива, е належащо да промените филтъра и да източите цялото масло от картера. Само в този случай е допустимо да почистите мотора и даже тогава не изцяло. Голямо количество остаряло масло остава в каналната система вътре в мотора, провокирайки в допълнение замърсяване на новото масло.

По принцип постоянното доливане на масло не ви освобождава от наложителната промяна на избрани километри. А колкото по-често се сменя маслото, толкоз по-добре за мотора.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР