Moderna ще съди Pfizer и германския му партньор BioNTech за

...
Moderna ще съди Pfizer и германския му партньор BioNTech за
Коментари Харесай

Moderna съди Pfizer и BioNTech за кражба на иРНК-технология

Moderna ще съди Pfizer и немския му сътрудник BioNTech за нарушение на патентното право при създаването на първата утвърдена в Съединени американски щати ваксина против COVID-19, като твърди, че те са копирали нейна технология, създадена години преди пандемията, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Искът за неуточнени финансови загуби е заведен във Федералния съд на щата Масачузетс и Регионалния съд в Дюселдорф, Германия, разгласи през днешния ден Moderna.

" Завеждаме тези искове, с цел да защитим новаторската ни технология за осведомителна РНК, която ние създадохме след вложения за милиарди долари, и патентовахме десетилетие преди пандемията от COVID-19 ", разгласи основният изпълнителен шеф на компанията Стефан Бансел.

До развиването на осведомителната РНК технология при изработката на имунизациите се използваха отслабени и дезактивирани вируси за привикване на организма да се пази, показва Франс прес. Употребата на осведомителната РНК във имунизациите на Moderna и Pfizer / BioNTech, които са най-използваните против COVID-19  в целия свят, е кулминационната точка на четири десетилетия на изследвания.

Базираната в Кембридж, Масачузетс компания Moderna съществува едвам от 10 години, само че е иноватор в технологията за ваксини с осведомителна РНК, която беше от основно значение за бързото основаване на ваксини против COVID-19, напомня Ройтерс. Компанията, дружно с Pfizer/BioNTech, бяха измежду първите, които създадоха ваксини против новия ковид.

От Moderna настояват, че Pfizer/BioNTech са копирали патентованата от тях през 2010 и 2016 година технология за осведомителна РНК без позволение. Технологията разрешава основаването на ваксина, която учи клетките в човешкото тяло да генерират протеин, който отключва имунен отговор.

В началото на пандемията от COVID-19  от Moderna оповестиха, че няма да се базират на притежаваните от тях патенти, за да оказват помощ на други компании да разработят свои лични ваксини, които да облекчат обстановката в слаборазвитите страни. През март тази година обаче оттова обявиха, че чакат компании като Pfizer и BioNTech да съблюдават техните права върху интелектуална благосъстоятелност.

И трите компании към този момент са изправени пред редица правосъдни каузи за нарушение на патентни права - Pfizer и BioNTech в Германия, а Moderna- в Съединените щати.

Говорителка на Pfizer отхвърли коментар по тематиката, като съобщи, че до този миг на компанията не са връчени документи за обвиняванията, оповестява Асошиейтед прес.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР