Moderna съди Pfizer и BioNTech за предполагаемо нарушение на патенти

...
Moderna съди Pfizer и BioNTech за предполагаемо нарушение на патенти
Коментари Харесай

Moderna съди Pfizer заради ваксината им срещу коронавирус

Moderna съди Pfizer и BioNTech за хипотетично нарушаване на патенти за технологии в иРНК ваксина, оповестиха от компанията в края на предишния месец.

„ Завеждаме тези каузи, с цел да защитим новаторската mRNA софтуерна платформа, в която сме пионери, инвестирахме милиарди долари в основаването и патентовахме през десетилетието, предхождащо пандемията от COVID-19 ", съобщи основният изпълнителен шеф на Moderna Стефан Бансел.
През 2020 година Moderna съобщи, че няма да постанова патентите си по време на пандемията, с цел да разреши безконтролен отговор в отбрана на публичното здраве. Компанията към момента не възнамерява да ползва патенти в страни с ниски и междинни приходи, прецизират от компанията. Но чакат от Pfizer и BioNTech да „ се почитат правата на пионерите върху интелектуалната благосъстоятелност ". 
Делото не би трябвало да има огромен резултат върху наличностите от ваксини. Moderna в желае си не предявява искания да се отстрани от пазара имунизацията на Pfizer/BioNTech, известна в комерсиалната мрежа като Comirnaty. Търсим парично обезщетение, прецизира Шанън Тайм Клингер, основен шеф по юридическите въпроси в Moderna. Той съобщи, че: „ Moderna чака Pfizer и BioNTech да компенсират Moderna за продължаващото потребление от Comirnaty на патентованите технологии на Moderna. "
Ищецът не желае обезщетение от продадените на държавното управление на Съединени американски щати ваксини. Но Съединени американски щати възнамеряват да спрат да заплащат за ваксини против COVID-19 и те ще се продават посредством нормалните търговски практики.
В правната документи от Moderna настояват, че Pfizer/BioNTech са копирали два детайла от тяхната иРНК ваксина. Първата е химическа трансформация на иРНК, която не разрешава на тялото да нападна имунизацията, преди тя да стартира да работи в тялото. иРНК имунизациите, които не включват този тип трансформация (като имунизацията против COVID-19, създадена от немската компания CureVac), са с доста ниска успеваемост.
Второто заимстване е частицата от вируса, посредством която имунизациите образоват тялото да разпознава „ врага ". Ваксините на двете компании са ориентирани към цялостния коронавирусен шип протеин. Той е частта от вируса, която му разрешава да проникне в човешките кафези. Moderna съобщи в желае си, че има патенти върху ваксини с цялостен пиков протеин.
Pfizer/BioNTech са съдени за нарушение на патент и от CureVac. Moderna също е изправена пред правосъдни каузи - биотехнологичните компании Arbutus Biopharma и Genevant Sciences съдят компанията за метода за пакетиране на иРНК и вкарването й в тялото. Друга биотехнологична компания пък - Alnylam, съди както Pfizer/BioNTech, по този начин и Moderna за сходна технология.
Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР