Модерна нова сграда. Светли спални. Медицински център, място за разходки

...
Модерна нова сграда. Светли спални. Медицински център, място за разходки
Коментари Харесай

Първият затвор, който България строи от половин век - в село Самораново, ще бъде без решетки

Модерна нова постройка. Светли спални. Медицински център, място за разходки и чудесна панорама към планината. Не, това не е предстоящ хотелски комплекс, а затвор. Първият, който страната ще строи от половин век насам в полите на Рила, край дупнишкото село Самораново.

Сега всички затвор и у нас си наподобяват. Стените им са дебели, само че се ронят от времето. А решетките трансформират килиите в кафези.

Най-старият, Софийският централен, е на 113 години, а най-новият – този в Плевен, е съвсем на 60 години. Всички са като бездънна яма, в която през последните години потъваха милиони левове за поправки и стотици хиляди за компенсации на затвор ници, осъдили страната поради безчовечен условия на живот. През последните години обаче действителността зад стените се трансформира – постепенно, само че очевидно. А част от смяната е и новият комплекс, който ще събере в едно учебно заведение за надзиратели, арест и затвор , какъвто не е виждан досега. Поне не в България.

На 60 километра от София, в някогашните военни поделения край дупнишкото село Самораново, ще се повдигнат стените на новия пилотен затвор. Чисто нов, триетажен, във формата кръст, с голям брой камери и зала за наблюдаване, която ще дава видимост към всяка от килиите на наказаните. Според плана някои от разпадащите се здания ще бъдат съборени. Други ще се ремонтират и руините ще се трансфорат още в болница, кухня и специфичен център за образование на надзиратели – с стадиони, площадки за специфични тренировки и басейн, оповестява btv. В комплекса са включени и здания за неправителствените организации, и цехове, в които лишените от независимост ще работят. Парите – малко над 40 млн. лева лв., идват от норвежкото държавно управление с експлицитното искане постройката на затвор а да е нова и по всички европейски стандарти естествени условия на живот и… без решетки по прозорците. По норвежкия финансов механизъм се финансират разнообразни планове в разнообразни страни, а секторите са от енергийната успеваемост и детските градини – до правораздаването и затвор ите.

Предстоящият градеж обаче провокира полюсни реакции в с. Самораново. Кметът Райко Цветков се тормози от възможни бягства на затвор ници с тежки присъди, защото комплексът ще е напълно покрай селото. Други хора от селото пък не се тормозят. Сигурността в комплекса ще бъде засилена с най-модерната охранителна техника, настояват от правосъдното министерство. Прозорците ще бъдат със закалени стъкла. Камери, огради и датчици ще опасват освен комплекса, а и всяка от постройките вътре. Новините за плана и идното строителство от дълго време са прекрачили оградата и са пропълзели през ключалките на съществуващото от години затвор ническо общежитие.

В с. Самораново сега има 130 лишени от независимост. 70% от тях са зад решетките поради прегрешения на пътя – шофиране без брошура, с алкохол или с опиати. В затвор ите у нас обаче постоянно ще има рецидивисти – като крадците, които излизат и се връщат след всяко осъществено закононарушение. Ще има и такива, които не познават външния свят и избират уюта на килиите. Все повече стават и тези, които одобряват затвор ите като подслон за бездомни.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР