Модерирането на съдържание във Facebook не е като нормална работа(снимка:

...
Модерирането на съдържание във Facebook не е като нормална работа(снимка:
Коментари Харесай

Да си Facebook модератор: „всеки ден е кошмар”


Модерирането на наличие във Фейсбук не е като естествена работа
(снимка: CC0 Public Domain)

Модераторка на Фейсбук за първи път даде показания, разкриващи менталната цена на този тип работа. Ирландският парламент изслуша дамата, която описа по какъв начин модераторите на обществената мрежа всеки ден преглеждат ужасяващо графично наличие – по осем часа дневно. Адвокати и профсъюзи приканиха за по-добра психическа поддръжка и независимост на изрече.

Изабела Плънкет работи като модератор на наличие във Фейсбук от малко повече от две години – и към момента работи там, споделя. Нейната работа е да преглежда изявления в платформата – такива, които могат да съдържат графично принуждение, употреба, екстремизъм, самоубийства.

26-годишната жена споделя, че ѝ е неразрешено да споделя с приятелите или фамилията си за нещата, които вижда в всекидневието си – заради съглашението за неразкриване на информация (СНИ), което е подписала при започване на контракта си.

„ Това не е като естествена работа, при която можете да отидете на работа и да се приберете у дома и да забравите за работния ден – нещата, които виждате, в действителност проникват надълбоко в съзнанието ”, споделя дамата. Изабела обработва към 100 „ билета ” дневно – това могат да бъдат видеоклипове, изображения или текстови изявления в платформата. Казва, че неведнъж те съдържат графично, самоубийства, употреба и корист.

Изабела твърди, че няма право да работи от къщи, за разлика от сътрудниците си, които са били наети непосредствено от Фейсбук, които правят същата работа. В резултат на това, съгласно нея, тя се сблъсква с доста повече тежко графично наличие, защото работи в офис.
още по тематиката
„ Задачите с висок приоритет – графично принуждение, принуждение над деца, употреба и самоубийства – модераторите, работещи от домовете си, не схващат за това – цялата тежест пада върху нас. „ Всеки ден е призрачен сън ”, споделя дамата.

Тя счита, че оказаната от компанията поддръжка е „ незадоволителна ”. Фейсбук, от своя страна, споделя, че обезпечава психическа помощ за всички модератори по 24 часа в денонощието. Но Изабела твърди, че чиновниците, осигуряващи тази помощ, не са квалифицирани психиатри. „ Виждах се с екипа за психическа поддръжка, само че не почувствах, че имам нужната поддръжка ”.

От известно време Изабела приема антидепресанти. Загубила е съня си вследствие на работата. Така е, тъй като наличието, което вижда на екрана денем, неведнъж я „ преследва ” и отвън работа, даже по време на сън.

„ Може да седнал съм и просто да виждам телевизия вкъщи, само че в съзнанието ми се връщат ужасните, в действителност кошмарни гледки ”. Казва, че претърпява още веднъж и още веднъж ужаса, който се изпречва пред очите ѝ в границите на работния ден, и това не може да бъде прогонено елементарно от мислите.

Трудовият контракт на служащи като Изабела включва уговорка, която предизвестява, че може да докара до влошено психологично здраве и ПТСР (посттравматично стресово разстройство). Пак там е указано, че има наложителни сесии на психическа подготовка, само че и че това може да не е задоволително да попречи за развиването на ПТСР.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР