Моделът VA-X4 ще превозва до четирима пътници и пилот на

...
Моделът VA-X4 ще превозва до четирима пътници и пилот на
Коментари Харесай

Virgin Atlantic планира бизнес с „летящо такси”


Моделът VA-X4 ще транспортира до четирима пасажери и водач на разстояние до 160 километра
(снимка: Virgin Atlantic)

Virgin Atlantic изследва дали може да стартира бизнес с услуга за летящи таксита като част от партньорството си с Vertical Aerospace. Авиокомпанията предлага електрически транспортни средства за отвесно политане и кацане (eVTOL), които могат да летят от градовете до огромните летища.

Британската самолетна компания е част от бизнес-империята Virgin, която стартира бизнеса си през 1970-те години с вписване на звукозаписната компания Virgin. Днес групата съставлява многомилионен бизнес, който обгръща разнообразни сфери – от опазването на здравето до галактическите полети.

Vertical Aerospace пък организира тази година тестови полети на своите самолети. Според специалисти, на които се базира, предлагането за eVTOL е „ по-малко коренно ” от тези на други компании за въздушни таксита, само че въпреки всичко има известно провокации.

Вече огромен брой компании по света пропагандират концепцията за самостоятелни „ летящи таксита ”, които могат да качват пасажери от покривите на постройките в градските центрове и да ги водят на всички места, където изискат да отидат. Предложението на Virgin Atlantic е малко по-„ добродушно ”. Идеята е eVTOL апаратът да взема човек от средно-голям град и да го откара до някое от огромните летища – да вземем за пример като Хийтроу в Лондон.
още по тематиката
Самолетите на Vertical Aerospace биха могли да вършат това: компанията споделя, че нейният модел VA-X4 ще може да транспортира до четирима пасажери и водач на разстояние до 160 километра. Самолетът няма излъчвания и е по-тих от хеликоптер. Всъщност компанията твърди, че той ще бъде „ съвсем беззвучен ”, когато пътува: звукът от него ще е „ не по-силен от ледник ” при полет във въздуха.

„ На този пазар има доста звук ”, сподели президентът на Vertical Aerospace Майкъл Червенка пред BBC. „ Ние възприехме метода, при който разширявамe границите на това, което се предлага във връзка с технологиите, само че не го надхвърляме ”.

По-пищните визуализации на въздушни таксита, пренасящи пасажери от един небостъргач до различен, ще изискват нова технология за надзор на въздушното придвижване, обществено приемане на повече самолети в градовете, усъвършенствания в автоматизацията и регулаторни промени, които може да лишават десетилетие.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР