Моделът в строителството е сбъркан, а целият сектор е в

Моделът в строителството е сбъркан, а целият сектор е в ...

КСБ: Моделът в строителния сектор е сбъркан


Моделът в строителството е сбъркан, а целият сектор е в криза. Това призна за"Денят ON AIR" изпълнителният директор на Камарата на строителите в България Валентин Николов. Той очерта и няколко основни проблема.

"Основният проблем е спирането на плащанията. Спирането на обекти, значи спиране на плащането. Това не е правилно, това са много обекти, документи, подписани от много хора. Държавата няма капацитет за такива проверки. Строителният бизнес е в колапс. Като не му е платена фактурата, не може да си плати ДДС, ще изпадне в много тежка ситуация, няма да може да се разплати с доставчици, банки, няма да може да участва и в други поръчки, защото има публични задължения, това е Параграф 22, заявиНиколов.

Той посочи, че исканията на бранша са за промяна на модела и за нов закон.

"За обществените поръчки това е много сложна и трудна, драматична материя, цивилизованият свят върви по съвсем друг път", подчерта той.Трябва да се прави нов закон. Изработването е много сложен въпрос, строителите искаме да поставим в центъра на масата архитектите и проектантите, а ние просто да работим."
От КСБ искат държавата да им плати натрупаните задължения
От КСБ искат държавата да им плати натрупаните задължения

Според тях арх. Комитова е вкарала бранша в колапс

Припомняме, че по-рано тази седмица,От КСБ се обърнаха към президента Румен Радев
Да спре негативната кампания, уронваща авторитета на строителния бранш, осигуряващ заетост на близо 250 хил. души, както и използването му за политически цели. Да се активизира работата на държавната администрация, която в момента е блокирана. Министерствата и ръководените от тях ведомства да изпълняват стриктно своите ангажименти по договорите с изпълнителите. Да бъдат разплатени своевременно натрупаните задължения от страна на държавата към бранша. Да продължи работата по програмата за енергийна ефективност. Да не се допуска спиране на стартирали и предстоящи процедури и дейности във ВиК и пътния сектор, както и по оперативните програми - ОПОС, ОПРР, ОПТТИ, ПРСР и ОПРЧР.
Според тях откакто арх. Комитова заема поста служебен министър на регионалното развитие и благоустройството, строителният бранш в България е в колапс. Крайно противоречиви са и действията на министър Комитова, свързани с кадровата политика и направените уволнения и назначения, заявяват от бранша.

Блокирани са всички оперативни програми, които засягат енергийна ефективност, ВиК мрежи и околна среда, транспортна инфраструктура, развитие на селските райони, вследствие на което е създадена реална опасност да се загубят безвъзвратно милиарди евросредства, посочват още те.

Източник: news.bg