Моделът в строителството е сбъркан, а целият сектор е в

...
Моделът в строителството е сбъркан, а целият сектор е в
Коментари Харесай

КСБ: Моделът в строителния сектор е сбъркан

Моделът в строителството е сгрешен, а целият бранш е в рецесия. Това призна за " Денят ON AIR " изпълнителният шеф на Камарата на строителите в България Валентин Николов. Той очерта и няколко съществени казуса.

" Основният проблем е прекъсването на заплащанията. Спирането на обекти, значи прекъсване на заплащането. Това не е вярно, това са доста обекти, документи, подписани от доста хора. Държавата няма потенциал за такива инспекции. Строителният бизнес е в колапс. Като не му е платена фактурата, не може да си заплати Данък добавена стойност, ще изпадне в доста тежка обстановка, няма да може да се разплати с снабдители, банки, няма да може да взе участие и в други поръчки, тъй като има обществени отговорности, това е Параграф 22, съобщи Николов.

Той уточни, че настояванията на сектора са за смяна на модела и за нов закон.

" За публичните поръчки това е доста комплицирана и сложна, трагична материя, цивилизованият свят върви по напълно различен път ", акцентира той. Трябва да се прави нов закон. Изработването е доста комплициран въпрос, строителите желаеме да сложим в центъра на масата архитектите и проектантите, а ние просто да работим. "
 От КСБ желаят страната да им заплати насъбраните отговорности
От КСБ желаят страната да им заплати насъбраните отговорности

Според тях арх. Комитова е вкарала сектора в колапс

Припомняме, че по-рано тази седмица, От КСБ се обърнаха към президента Румен Радев
Да спре отрицателната акция, уронваща престижа на строителния отрасъл, осигуряващ претовареност на близо 250 хиляди души, както и потреблението му за политически цели. Да се засилва работата на държавната администрация, която сега е блокирана. Министерствата и ръководените от тях ведомства да извършват прецизно своите задължения по договорите с изпълнителите. Да бъдат разплатени навреме насъбраните отговорности от страна на страната към сектора. Да продължи работата по програмата за енергийна успеваемост. Да не се позволява прекъсване на стартирали и идни процедури и действия във ВиК и пътния бранш, както и по оперативните стратегии - ОПОС, Оперативна програма “Регионално развитие”, ОПТТИ, ПРСР и ОПРЧР.
Според тях откогато арх. Комитова заема поста длъжностен министър на районното развиване и благоустройството, строителният отрасъл в България е в колапс. Крайно спорни са и дейностите на министър Комитова, свързани с кадровата политика и направените уволнения и назначения, декларират от сектора.

Блокирани са всички оперативни стратегии, които засягат енергийна успеваемост, ВиК мрежи и околна среда, транспортна инфраструктура, развиване на селските региони, в резултат на което е основана действителна заплаха да се изгубят окончателно милиарди евросредства, показват още те.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР