Model 3 е първият достъпен автомобил на компанията. © Lucy

...
Model 3 е първият достъпен автомобил на компанията. © Lucy
Коментари Харесай

Tesla няма нужда от допълнителен капитал с нарастването на производството на Model 3

Model 3 е първият наличен автомобил на компанията.

© Lucy Nicholson Още по тематиката
На автопилот към гибелта

Нещастни случаи с самостоятелна кола на Uber и автопилот функционалността на Tesla Model X възобновиха тематиката за сигурността в автосектора
7 апр 2018
4+1 | Еманюел Макрон за изкуствения разсъдък, новия CEO на Uber и за какво основателят на like бутона напусна Фейсбук

Четири хрумвания за четене и една за подкаст
1 апр 2018
Защо компаниите ще продължат да харесват Фейсбук

Маркетингът през обществената мрежа остава най-ефективният инструмент
30 мар 2018
Акциите на Tesla се намалиха с 9%, откакто Moody`s понижи рейтинга й
29 мар 2018 Tesla разсея подозренията, че ще се нуждае от спомагателен капитал, като съобщи, че възходящото произвеждане на Model 3 е задоволително да обезпечи на компанията нужните й средства, оповестява Reuters. От производителя оповестиха, че са произвели 2020 автомобила от Model 3 през последната седмица.

Акциите на компанията нарастнаха с 6.9% след новината за подобряването на финансовата непоклатимост на компанията и достигането на самоподдържащи се доходи. В резултат на това загубите за акционерите на компанията, подбудени от неприятните кредитни оценки на компанията и злополука, в която самостоятелен автомобил, употребяващ технология, създадена от компанията, умъртви човек. Tesla Quotes by TradingView Амбициозни цели

Съмненията в способността на компанията да доближи позитивни резултати обаче остават, откакто Tesla още веднъж не съумя да доближи задачата си от 2500 автомобила седмично. Голямото тестване за компанията и управлението обаче занапред следва, откакто от Tesla дадоха обещание на вложителите производството на компанията да доближи 5000 автомобила Model 3 седмично до началото на месец юли.

Компанията на Мъск е известна с огромните цели, които си слага, като те обаче постоянно се оказват непостижими за осъществяване. Въпреки това от компанията чакат производството да се ускори доста през второто тримесечие, като съумеят да доближат обещания брой от Model 3. Автомобилите от серията 3 са най-достъпните от портфолиото на Tesla и са единствените, които имат потенциала да трансфорат компанията на Мъск в всеобщ производител, конкуриращ се с другите огромни производители на електрически коли.

Брокерите се съмняват

" Tesla постави положителни основи за третото тримесечие, с цел да има изцяло годишна композиция от огромен размер, добър брутен марж и мощен позитивен действен паричен поток ", се изяснява в изказването на компанията. " В резултат на това Tesla не изисква нарастване на капитала или дълга през тази година, отвън настоящите кредитни линии ".

Анализаторите от Jefferies обаче са пресметнали, че Tesla ще се нуждае от 2.5 до 3 милиарда $, с цел да финансира по-нататъшното всеобщо произвеждане на Model 3, като това мнение се споделя и от няколко други брокери на Уолстрийт, които плануват, че компанията ще се нуждае от повече средства тази година, с цел да финансира необятния набор от софтуерни начинания, които е почнала.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР