Модата на купеобразните кросоувъри бе въведена преди години от BMW

...
Модата на купеобразните кросоувъри бе въведена преди години от BMW
Коментари Харесай

Най-мощният Audi Q8 е хибрид и вдига 100 км/ч за 4.85 секунди

Модата на купеобразните кросоувъри бе въведена преди години от BMW X6, а сега в този сегмент е цялостно с нови модели. Конкуренцията е убийствена, това важи и за премиум производителите, където с изключение на баварците в борбата за клиенти са Audi, Mercedes-Benz и Porsche.

Специално Audi залага на суперлуксозния и безценен модел Q8. Крос-купето се появи на пазара през 2018 година, а в този момент излиза и най-мощната му версия SQ8. Тя се задвижва от хибриден елемент, какъвто има и Audi SQ7. Той е 4.0-литров V8, разрастващ мощ от 435 к.с. и оптимален въртящ миг 900 Nm, достъпен още при 1000 об./мин.

Моторът работи в композиция с 8-степенна автоматизирана скоростна кутия и система за задвижване на четирите колела. Има и стартер-генератор,  захранван от обособена 48-волтова мрежа, осигуряващ работата на системата за рекуперация на сила при прекъсване и на системата " старт-топ ". Последната може да бъде задействана още при скорост от 22 км/ч. Електрическите съставни елементи пък се зареждат с литиево-йонен батерия.

Ускорението от 0 до 100 км/ч при Audi SQ8 лишава 4.8 секунди - колкото и при Audi SQ7. Същият задвижващ елемент се слага и на Volkswagen Touareg, който се нуждае от 4.9 секунди. Любопитното е, че немският тръст много сполучливо разграничава моделите си, защото със същия мотор е оборудван и първокласният Bentley Bentayga. При него ускорението до 100 км/ч от място е идентично с това на Audi SQ7 и SQ8, само че тези два автомобила не могат да развият повече от 250 км/ч поради електронен ограничител на скоростта. При Bentayga той е изместен на 270 км/ч.

Новото спортно крос-купе на Audi ще се разграничава от общоприетото Q8 и на външен тип. То има по-голяма решетка на радиатора, повече хромирани детайли по каросерията, 4 тръби на изпускателната система, 21-цолови джанти и акценти, подчертаващи принадлежността му към S-семейството на производителя.

В салона на автомобила ще се появят тапицерия алкантара, състезателен волан, железни педали и детайли от въглерод. Цифровият приборен панел получава спортно оформление. Още в базовото съоръжение Audi SQ8 разчита на карбоново-керамични спирачки, адаптивно пневматично окачване с опция за променяне на пътния луфт в диапазон до 90 мм и дейна изпускателна система с регулируеми клапани.

Като варианти за модела, чиито продажби в Европа ще започва в края на годината, ще се оферират 22-цолови джанти, дейни стабилизатори за напречна резистентност, завиващи задни колела, състезателен диференциал и други

 

-----------

Германците възраждат марката Horch

Audi публично удостовери, че ще предложи суперлуксозна версия на флагмана си A8. Той съвсем несъмнено ще се предлага под името Horch, като ще би трябвало да си съперничи с модели като Bentley Flying Spur.

Всъщност точно Аугуст Хорх основава през 1909 година втората си автомобилна компания August Horch Automobilwerke GmbH. Година по-късно става Audi Automobilwerke, което не е изненадващо, защото на латински Audi значи " чувам ", както и Horch на немски.

Бъдещата най-луксозна версия на лимузината ще е основана на трансформация А8 L, само че без в допълнение удължение въз основата, за разликата от версиите Maybach на S-класата на Mercedes. Задвижването ще бъде поверено на 6-литровия W12 на VW Group, който е с мощ 585 к.с. при А8 и 626 к.с. при последните модели на Bentley. Естествено, ще участва и системата за задвижване 4х4 Quattro – един от знаците на Audi.

От компанията не показват по кое време да чакаме тази версия на A8, само че най-вероятно тя ще се появи дружно с фейслифта на модела в средата на виталния му цикъл, т.е. към 2021 г.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР