Мобилността на парите променя из основи правилата на играта и

...
Мобилността на парите променя из основи правилата на играта и
Коментари Харесай

Правилата на играта за банките вече са фундаментално различни

Мобилността на парите трансформира радикално разпоредбите на играта и задачата на надзорните органи е да вникнат в тези нови действителности и да контролират средата съгласно тях. Според специалистите става дума за фундаментални разлики.

„ Мобилните приложения и способността на потребителите да превеждат милиони долари с няколко кликвания на бутон значат коренна смяна в метода, по който банкерите ръководят, а регулаторите реагират на риска от всеобщи банкрути “, отбелязва и основният изпълнителен шеф на Citigroup Inc. Джейн Фрейзър.

Скоростта е от решаващо значение в днешно време и бързата гибел на Silicon Valley Bank е следващото доказателство. Базираният в Калифорния заемодател се срина за нула време под тежестта на десетки милиарди изтеглени суми от клиентите му с рисков капитал. А неочакваният провал затрудни банките да оценят и приготвят предложения за нейните активи.

„ Това е цялостна смяна спрямо това, което сме виждали преди “, сподели Фрейзър на събитие на Икономическия клуб във Вашингтон. „ Имаше няколко туита и след тях това нещо се срина доста по-бързо, в сравнение с се е случвало в историята. “

По думите ѝ регулаторите са свършили добра работа с помощта на бързата си реакция в тази ситуация – „ тъй като нормално би трябвало повече време, с цел да се реагира на това. “

Само за 11 дни този месец четири банки се сринаха, в това число три районни американски кредитора и швейцарският финансов колос Credit Suisse Group AG. Пета компания – First Republic Bank – се колебае. На фона на разтърсванията на международните финансови пазари акциите се реагираха внезапно, а вложителите изгубиха милиарди долари.

Citigroup бе измежду 11-те банки, които се притекоха на помощ на First Republic. Те ѝ предоставиха общо 30 милиарда $ в депозити предходната седмица в опит да поддържат основания в Сан Франциско заемодател, покрит от изтегляния на клиенти и намаление на кредитния рейтинг. Лидерите на Уолстрийт и американските управляващи търсят избавителен проект и изследват опцията за държавна поддръжка, с цел да създадат компанията по-привлекателна за вложителите или за покупател.

Фрейзър сподели, че Citigroup не се интересува от оферта за First Republic. Тя отхвърли да разяснява настоящото положение на кредитора, макар че съгласно нея компанията „ интензивно работи по провокациите, пред които е изправена сега “.

Според нея серията от банкови банкрути е изолирана, а най-големите банки в Съединени американски щати остават добре капитализирани.

„ Става дума за няколко банки “, уточни Фрейзър. „ Това не е нещо, което е обхванало цялата банкова система. Не е като предходния път (б.р. – финансовата рецесия през 2008 г.). Това не е кредитна рецесия. Това е обстановка, в която няколко банки имат известни проблеми и е по-добре да се уверим, че ще ги отстраним още в зародиш. “

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР