Мобилно приложение еЗдраве ще дава достъп на потребителите до личното

...
Мобилно приложение еЗдраве ще дава достъп на потребителите до личното
Коментари Харесай

Хората с е-подпис ще имат достъп до здравното си досие през мобилните телефони - Здраве

Мобилно приложение еЗдраве ще дава достъп на потребителите до персоналното им здравно досие и до всички налични електронни здравни документи, вписани в Националната здравноинформационна система (НЗИС). Активирането на приложението в мобилните телефони се удостоверява с дипломиран електронен автограф (КЕП).

Това оповестиха на конференция създателите на приложението " Информационно обслужване ".

Всеки здравноосигурен пациент ще може посредством това досие, което ще бъде налично и налично във всеки един миг, да ревизира резултати от прегледите си, от медицинските проучвания, предписани лекарства и медикаменти, уточни, служебният министър на опазването на здравето Асен Меджидиев.

Според министъра по този начин ще се увеличи контролът на пациентите над системата и личните им медицински данни

Предимствата са, че пести време на пациентите и лекарите. Потребителят може да включи спомагателна биометрична отбрана данните. Всеки достъп до електронното пациентско досие се записва. Така хората могат да видят кой е влизал в досието им и каква информация е попълнил в него. Съществува и меню " История на дейностите ", което в допълнение улеснява инспекцията на достъпа, обясни Борис Костадинов - шеф „ Информационни системи “ в „ Информационно обслужване “.

Какво съдържа

Приложението разполага с достъп до всички налични модули в НЗИС, които работят с електронни документи, съставящи персоналното пациентско досие.

В секцията „ Досие “ са включени обособени категории за прегледи, посоки, предписания, ваксини и резултати от лабораторни проучвания. Всеки документ в секция „ Прегледи “ съдържа информация за диагноза, анамнеза, общо положение на пациента, лекуване, както и всички свързани документи (ако има такива) – посоки, предписания, имунизации. Документът съдържа данни за типа и задачата на прегледа, в кое лечебно заведение е осъществен, цялостна служебна информация за медицинския експерт, направил прегледа и дава опция за бърза връзка със съответния доктор посредством телефонен номер или имейл.

Секция „ Рецепти “ включва всички издадени е-рецепти на пациента. Всяка обособена рецепта има 2D баркод, посредством който рецептата може да бъде сканирана и изпълнена в аптека, без нужда от даване на спомагателна информация. Е-рецептата демонстрира какъв е нейният период за осъществяване, търговски наименования на медикаментите, както и информация за тяхната доза и банкет на наличен език. Създадена е категоризация за статуса на рецептата - дали е за осъществяване, отчасти или изцяло изпълнена.

В секция „ Направления “ могат да бъдат открити назначените на пациента електронни посоки със период за осъществяване, съществена диагноза, съпътстващи болести и други Направленията за лабораторни проучвания разполагат с баркод, който съдържа Националния референтен номер (НРН) и разрешава непосредствено сканиране от мобилното устройство.

В секция „ Ваксини “ се виждат всички вписани в НЗИС имунизации. Ваксините, които са съпроводени от документ (като тези за COVID) са обозначени със специфична икона. Към тях има QR код, който непосредствено може да бъде възложен за верификация, както и опция за събаряне на документа в PDF или PKPASS формат.
В секция „ Резултати “ се пресъздават всички резултати от направените проучвания, детайлности за проучването, отклонения от референтни стойности, разчитане на образна диагностика и други

По думите на Костадинов приложението дава оптимален надзор на потребителя над данните му и улеснява връзката с медицинските лица, фармацевтите, даже и с членове на фамилията.

Данните в досието се вкарват от лекуващите лекари, наличието му зависи от медицинските експерти, по тази причина бъдете сериозни към тях, в случай че нещо липсва в информацията , предложи той.

В приложението е основана алтернатива за докладване на нарушавания, ако са вписани прегледи, проучвания или хоспитализации, които не са осъществени. С деактивиране на приложението, от устройството се отстраняват всички персонални и медицински данни на потребителя. Информацията е показана на наличен за пациента език.

По думите на Костадинов все още системата не разрешава въвеждането на остаряла информация. Максималното възможно закъснение е три дни. Той посочи, че се водят диалози с Министерството на здравеопазването за основаване на опция в е-досиетата да се трансферират исторически данни (данни от прегледи, имунизации и проучвания, направени преди системата да заработи).

По мотив опасенията дали лекарите и фармацевтите ще попълнят правилно и в цялостния им размер данните за пациента, здравният министър Асен Меджидиев уточни, че в случай че не са въвели информацията за осъществения обзор, лекарите не биха могли да го отчетат към НЗОК и да им бъде заплатено. Подобно обвързване обаче нямат медиците, които не са сключили контракт с НЗОК, което значи, че пациентът би трябвало да изисква резултатите от прегледа да бъдат нанесени, стана ясно от думите му.

По подобен метод стоят нещата и с фармацевтите, които са длъжни да вкарват данните от рецептата в досието на пациента, разяснява ръководителят на Лекарския съюз доктор Иван Маджаров.

Какво още не е готово

Все още е-подписът е единствената алтернатива за активиране на мобилното приложение еЗдраве, призна Костадинов и добави, че се водят диалози за потреблението и на други способи за достъп.

Разработва се опция да се преглеждат досиета на деца или родственици, със характерни потребности и със специфичен обществен статут, като се добави досието им към приложението на потребителя. По думите на Костадинов трябва да бъдат прецизирани случаите, в които ще се дава достъп.

На конференцията беше обявено още, че следва да бъде основано и мобилно приложение за предписания. То е поръчано, цената и наличието му се прецизират, сподели здравният министър доктор Асен Меджидиев.

Приложението „ еЗдраве “ може да бъде изтеглено гратис от App Store и Гугъл Play. Достъпът до електронните здравни документи в „ еЗдраве “ се реализира посредством еднократно сдвояване на приложението с персоналното пациентско досие, налично в НЗИС на адрес през браузър на компютър.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР