Мобилният оператор Йеттел (Yettel) е внесъл в Комисията за защита

...
Мобилният оператор Йеттел (Yettel) е внесъл в Комисията за защита
Коментари Харесай

"Йеттел" поиска забрана на сделката за "Булсатком"

Мобилният оператор " Йеттел " (Yettel) е внесъл в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) искане за възбрана на договорката за придобиването на " Булсатком ", оповестиха от компанията.

На 23 февруари Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) образува произвеждане по подадено съобщение за централизация сред " Словения Броудбанд " и най-ключовите активи на " Булсатком " - електронната му съобщителна мрежа (мобилни кули и закрепена оптична мрежа).

 Шефът на Шефът на " Булсатком " нападна притежателя на " Йеттел " и Би Ти Ви за противозаконни дейности в Сърбия

Регистрираната в Люксембург " Словения Броудбанд " е притежател на " Юнайтед груп " (United Group), а тя от своя страна - на телекома " Виваком " и медийната " Нова Броудкастинг груп ". До уведомлението се стигна след възражения от телекомите " Йеттел " и " А1 " и почнала инспекция от Комисия за защита на конкуренцията.

През септември предходната година беше обявено, че предприемачът Спас Русев е новият притежател на " Булсатком ". Впоследствие обаче стана известно, че договорката за покупката на " Булсатком " от Русев е финансирана от притежателя на " Юнайтед груп "., че прехвърлянето на активи не предстои на регулаторно утвърждение. След възраженията на " Йеттел " и " А1 ", а " Юнайтед груп " се съгласи, че за договорката е нужно утвърждението на регулатора.

С настояването за възбрана на договорката " Йеттел " съблюдава 7-дневния период за изложение на мнение, даден от Комисия за защита на конкуренцията на заинтригуваните страни. Комисия за защита на конкуренцията стартира инспекция за определяне на вероятно нарушаване на Закона за защита на конкуренцията във връзка със договорката за придобиване на контрола върху " Булсатком ".

От " Йеттел " се притесняват, че серията придобивания на стопански и инфраструктурно мощни сдружения от страна на главен състезател на телекомуникационния пазар ( " Юнайтед груп " ) ще докара до основаването на господстващо дружество с над 60% на пазара на разпространяване на телевизия и с близо 40% на пазара на достъп до интернет. Това от своя страна можело да докара и до намаляване на конкуренцията и на пазара на пакетни услуги (мобилни, телевизия и интернет), където " Виваком " щял да ускори водещата си позиция, акцентират още от " Йеттел " в настояването си до Комисия за защита на конкуренцията.

Вчера изпълнителният шеф на " Булсатком " Петър Ризов упрекна компанията притежател на " Йеттел " - PPF Telecom Group, в противозаконни дейности в Сърбия, където тя също има мобилния оператор " Йеттел ". По думите на Ризов съгласно обществена информация " Йеттел " и Telekom Srbija са сключили контракт за прилагане на инфраструктурата на държавния сръбски телеком, което имало за действителна цел обезвреждане на най-големия им съперник, кабелния оператор SBB.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР