Мобилните оператори искат да си вдигнат цената двойно накуп през

...
Мобилните оператори искат да си вдигнат цената двойно накуп през
Коментари Харесай

Нинова: забраняваме увеличаването на цената на мобилните услуги

" Мобилните оператори желаят да си вдигнат цената двойно вкупом през януари. За нас това е нелоялно и от през днешния ден още ще има акт на органа (Комисията за отбрана на потребителите, б.а), с който я забраняваме ", сподели през днешния ден министърът на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова.

През седмицата съвсем по едно и също време, че поради инфлацията покачват месечните абонаментни такси от 2022 година Конкретен % не беше назван, като какъв брой ще е повишаването ще се посочи, когато се разгласи средногодишният показател на потребителските цени за 2021 година Към него ще се добави и този за 2020 година - 1.7%.

След среща с представители на КЗП и неправителствени потребителски организации, министърът разясни, че в случай че макар мнението на комисията цената бъде нараснала, ще се наложат всички регулаторни ограничения. " Ще се постанова санкция в размер от 1000 до 30 000 лв. ", разясни Нинова. Тя акцентира, че в случай че нейната заповед бъде обжалвана, ще се обърне към съда и ще изиска да се приложи авансово осъществяване.

По-рано денем ръководителят на КЗП, че комисията има право да санкции фирмите за нелоялни практики, само че не и да повлияе на ценообразуването.

Ще се трансформират закони, с цел да се защитят потребителите

" Защитата на българския консуматор ни става безспорен приоритет ", сподели министърът на стопанската система и добави, че ще бъде възобновен националният съвет за отбрана на потребителите, който не се е събирал повече от 2 години.

Нинова уточни, че единствено тази година в КЗП са постъпили 21 000 тъжби по разнообразни проблеми. Най-много от тяп са против енергоразпределителни сдружения, топлофикации, ВиК - сдружения и за некачествени артикули. " Това е признак - какъв брой доста хора имат проблем във връзка с потребителските си права ", сподели още министърът.
Според нея ще се работи и в посока на промени на закони, с цел да се подсигурява отбраната на потребителите. Нинова не изключва да се одобри и специфичен закон за колекторските компании.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР