Мобилните оператори имат право да индексират цените си спрямо инфлацията,

...
Мобилните оператори имат право да индексират цените си спрямо инфлацията,
Коментари Харесай

Диана Ковачева: Мобилните оператори работят на печалба и пак вдигат цените на услугите

„ Мобилните оператори имат право да индексират цените си по отношение на инфлацията, защото това е заложено в общите условия. Въпросът е дали това е редно от обществена панорама точка – за втора поредна година да се подвигат цените и този с цели 15,3%. Все отново инфлацията визира и хората, а техните приходи не са се нараснали. “

По тази метод омбудсманът Диана Ковачева разяснява повдигането на таксите от страна на мобилните оператори, което разгневи огромна част от потребителите на услугата.

Според Ковачева нарастването не е заслужено , а регулаторните органи в България, от които се чака да наблюдават държанието на монополите, са в извънредно тъжно и безпомощно положение. Омбудсманът напомни, че мобилните оператори са съществено подпомагани от страната с обезщетения за ток, а таксите, които заплащат, са понижени на половина. Според нея те и в този момент работят на облага , само че все пак не престават да подвигат цените .

Ковачева е сезирала Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/, откъдето би трябвало да кажат дали има съгласувани практики , защото трите мобилни оператора подвигат цените с един и същи % едновременно .

„ По-лошото е, че Комисията са отбрана на потребителя безусловно отхвърля да одобри очевидните обстоятелства за неравноправни дела в договорите на хората. Те едностранно се постановат от мобилните оператори към потребителите. Представете си по какъв начин отивате да си подпишете контракта и стартирате да спорите с индивида зад гишето, който няма никакви пълномощия да разяснява с вас разпореждания от контракта. Това е неравноправна идея, която е едностранно наложена на хората “ , съобщи Ковачева.

Според омбудсмана в общите условия на договорите се позволява клиентът да се откаже , в случай че налице е „ доста нарастване “. В момента два от трите мобилни оператора разрешават договорът да бъде преустановен при тези условия. За потребителите въпреки всичко остава въпросът при кого да отидат, защото всички оферират еднообразно високи цени .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР