Мобилни устройства ще записват и излъчват на живо в интернет

...
Мобилни устройства ще записват и излъчват на живо в интернет
Коментари Харесай

Оборудват секциите с таблети и мобилни телефони за изборите

Мобилни устройства ще записват и излъчват онлайн в интернет броенето на гласовете в края на изборния ден. Това оповестиха от Министерството на електронното ръководство.

До дни ще стане ясно дали снимането ще е с таблети или смарт телефони.

Държавата ще закупи над 12 000 устройства, стойки за тях и карти с интернет. Разработват се и разнообразни софтуерни стратегии, които ще обезпечат директното лъчение от секциите на специфичен уебсайт. Видеонаблюдението ще коства близо 6 милиона и 445 хиляди лв..

Три разновидността за снимане и лъчение онлайн на броенето на бюлетините са обсъждали в Министерството на електронното ръководство.

" Направихме изследване във връзка с наличните камери в учебните заведения. Това, което установихме е, че повече от половината секционни изборни комисии нямат построени такива системи за видеонаблюдение ", съобщи Ангел Петров, основен секретар на Министерството на електронното ръководство.

Наличните камери в класните стаи не отговаряли на условията на Централната изборна комисия. " Тези устройства по едно и също време да излъчват видео и аудио с резолюция, която да може да разчита номера на бюлетината ", добави Ангел Петров.

Затова от министерството решили - телефон или таблет на стойка ще снима, записва и излъчва броенето на бюлетините в края на изборния ден. За задачата ще бъдат закупени 12 130 устройства на стойност към 2 милиона без Данък добавена стойност.

" Предвидили сме задоволителен брой аварийни устройства, които ще бъдат ситуирани на територията на обитаемоте места, в които има РИК, тъй че в случаите на механически проблем ще можем да осигурим тяхната подмяна ", добави Ангел Петров, основен секретар на Министерството на електронното ръководство.

Устройствата ще имат стойки и ще работят със особено приложение. След края на изборния ден ръководителите на комисии би трябвало да ги включат и да сканират QR код, с цел да започват записа и живото лъчение.

" Автоматично стартира записът на този развой. Автоматично стартира излъчването в осведомителната система, публикуването в съответния уебсайт, откъдето жителите ще могат да следят цялостния развой ", разяснява Ангел Петров.

Всяко устройство ще разполага и с карта с интернет. Мобилните оператори подсигурили, че могат да обезпечат покритие за директното лъчение на броенето на бюлетините в 85% от секциите в страната. Във Варненско към този момент изследват къде има проблем с интернет връзката.

" В най-близката община до Варна, която е Аксаково, има най-малко едно село, където няма мобилна връзка. В същата община най-малко още три обитаеми места, където има връзка, само че тя евентуално няма да покрие условията за лъчение от видеонаблюдението ", съобщи Велин Желев, ръководител на РИК-Варна.

В такива случаи ще се разчита на записа от устройството. Той ще бъде оповестен на специфичния уебсайт във допустимо най-кратки периоди. " Преди изчитане на крайния период за обжалване всички видеозаписи ще бъдат качени на интернет страницата ", сподели още Ангел Петров, основен секретар на Министерството на електронното ръководство.

Още не е ясно къде ще бъдат позиционирани устройствата по време на излъчването. Тестовете на системата стартират идната седмица.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР