Мобилната платформа на Apple може да стане по-отворена за външни

...
Коментари Харесай

iOS и Android може да се сближат след регулации в САЩ


Мобилната платформа на Apple може да стане по-отворена за външни приложения
(снимка: CC0 Public Domain)

Властите в Съединени американски щати упорстват за радикални промени в политиките на магазините за приложения на двете най-популярни мобилни платформи – iOS и Android, поддържани надлежно от Apple и Гугъл. Белият дом прикани ИТ колосите да спрат да „ дискриминират ” външните разработчици на приложения, които не могат да влязат в екосистемите на iOS и Android, наред с други неща. Ако регулациите влязат в действие, iOS ще замязя повече на Android.

По-специално, Apple е под напън да разреши инсталиране на приложения на така наречен „ трети страни ” на нейните мобилни устройства iPhone и iPad. Това може да стане с приемане на закон, който ще задължи Apple и Гугъл да създадат екосистемите си за мобилен програмен продукт по-отворени.

Сега, съгласно Белия дом, корпорациите изкуствено потискат конкуренцията, основават несправедливи спънки пред външните разработчици, лишават потребителите от избор и „ надуват цените ” на своите артикули. Властите не изключват въвеждане на спомагателни ограничения за антимонополна насила.

Всички тези хрумвания се основават на отчет, оповестен от администрацията на президента Джо Байдън, по отношение на усилването на конкуренцията на пазара за мобилни приложения. Документът е наличен на уеб страницата на Националната администрация по телекомуникации и информация към Министерството на търговията на Съединени американски щати (NTIA).

„ Приложения с карти и направления, месинджъри, в които хората поддържат връзка с близки – всичко това е неразделна част от живота на елементарните консуматори и бизнесмени. И е значимо пазарът на мобилни приложения да остане конкурентен, обективен и новаторски ”, споделя Алън Дейвидсън, заместник-министър на търговията.
още по темата
Според създателите на отчета, хората би трябвало да могат да избират приложения по дифолт, да употребяват различни магазини, да отстраняват или скриват приложения, които са били авансово конфигурирани без тяхното единодушие. Повечето от изказванията в отчета се отнасят до Apple.

Прокарва се концепцията, че на тази корпорация би трябвало да бъде неразрешено да разпространява своите приложения по неконкурентен метод – да вземем за пример, употребявайки логаритми за търсене, да демонстрира първо тях, за сметка на сходни артикули от други разработчици.

Също по този начин, потребителите на устройства от Apple би трябвало да могат да конфигурират приложения на трети страни, като употребяват различни способи за евакуиране и магазини за приложения, заобикаляйки формалния App Store, или да изтеглят приложения непосредствено посредством „.ipa ” файлове без стратегии на трети страни. Сега някои консуматори употребяват пролуки в операционната система на Apple и го вършат сполучливо, само че сходни дейности се смятат за нелегитимни.

Освен това администрацията на Белия дом не харесва строгите ограничавания за покупки вътре от приложенията за iPad и iPhone. Предложението е те да бъдат отстранени. „ Това може да се реализира, като се забрани на разработчиците да употребяват вградената платежна система на операторите на App Store ”, прецизира документът.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР