Мобилен телефон с алуминиево-йонна батерия може да се зареди напълно

...
Мобилен телефон с алуминиево-йонна батерия може да се зареди напълно
Коментари Харесай

Нова надежда при батериите – зареждане за 1 до 5 минути


Мобилен телефон с алуминиево-йонна батерия може да се зареди изцяло за 1-5 минути
(снимка: Graphene Manufacturing Group)

Пореден пробив в батериите дават обещание австралийски разработчици. Компанията Graphene Manufacturing Group (GMG) разгласи резултатите от проби на нов вид алуминиево-йонна батерия, която може да се зарежда 10 пъти по-бързо от днешните литиево-йонни „ сътрудници ” . Същевременно новата батерия устоя доста по-дълго и не се нуждае от изстудяване.

В опити, извършени от Австралийския институт по биоинженеринг и нанотехнологии в Университета на Куинсланд, прототипите с монетни кафези са посочили разтърсващи индикатори за продуктивност, заяви.

Веднага бие на очи плътността на мощността от към 7000 W/kg – това е индикатор какъв брой бързо може да се зареди и разреди клетката. При актуалните литиево-йонни акумулатори този индикатор се движи сред 250-700 W/kg. С други думи, очевидци сме на голям скок напред, който слага алуминиево-йонната батерия съвсем на равнището на ултракондензаторите, способни да доставят към 12 000-14 000 W/kg.

Но енергийната компактност е 150-160 Wh/kg. Това значи, че батерията носи единствено към 60 % от силата на база тегло, спрямо най-хубавите литиево-йонни кафези през днешния ден.

Енергийната компактност е основна за батериите за електрически автомобили; колкото по-голяма е енергийната компактност, толкоз повече пробег може да се изцеди от батерията. Така че във връзка с енергийната компактност тази няма да получи аплодисменти от производителите на електрически автомобили.

Но нейният колосален заряд може да промени обстановката. Батерията се зарежда толкоз бързо, споделя GMG, че мобилен телефон, работещ с алуминиево-йонната технология, може да се зареди изцяло за 1-5 минути. Ако съотнесем сходно достижение към света на електрическите коли – автомобил, който се зарежда супер-бързо, та въпреки и по-често, вероятно би бил желан от мнозина.
още по тематиката
Нещо повече, новият тип акумулатори доста надживяват литиевите акумулатори при тестването на виталния цикъл, преминавайки през 2000 цялостни цикъла на зареждане и разреждане без очевидно утежняване на продуктивността.

Те са извънредно безвредни. Имат невисок капацитет за пожар. Далеч по-лесни са за преработване от литиевите акумулатори в края на своя потребен живот.

И да, те не се нуждаят от литий! А защото към 90 % от международното произвеждане на литий е концентрирано в Китай, това има огромно значение за производителите.

Друг ас в ръкава на батерията GMG е изключителната топлинна продуктивност. Дори когато се зарежда и разрежда с големи темпове, тя не прегрява. Това е значимо, тъй като 20 % от в автомобила е обвързвана с охлаждането! Което значи, че новият тип батерия може да понижи тежестта или пък да освободи пространство за прибавяне на повече кафези.

Къде е уловката? Най-вече в зарядната инфраструктура. Мобилните телефони могат да се зареждат бързо, без да „ изпържат ” електрическата мрежа, само че електрическите коли са си огромни потребители. Ако електрическите автомобили ще дръпват огромни размери електрическа енергия бързо, с цел да заредят своите акумулатори, електро-мрежата би трябвало да се прекрои.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР