Мо Салах, Садио Мане и Наби Кейта ще играят срещу

...
Мо Салах, Садио Мане и Наби Кейта ще играят срещу
Коментари Харесай

Купата на африканските нации слага прът в колелетата на редица грандове

Мо Салах, Садио Мане и Наби Кейта ще играят против Лестър и по-късно ще отидат да играят за Купата на Африка. Не можем да създадем нищо “. Думите на мениджъра на Ливърпул Юрген Клоп обобщават доста добре настроенията на клубовете в Европа, които няма да имат различен избор, с изключение на да се откажат от играчите си по време на разногласието за Купата на Африка , който ще се организира в Камерун от 9 януари до 6 февруари. Ливърпул е един от огромните тимове, наранени от конкуренцията, което трябваше да престане да се организира през януари, с цел да се избегне този проблем клубовете да пускат свои играчи в разгара на сезона.

Всъщност тазгодишният шампионат за Купата на африканските народи трябваше да се организира през месец юни 2021 година, само че беше отсрочено заради пандемията на ковид и неподходящите метеорологични условия в страната хазаин на шампионата – Камерун. Затова още веднъж ще се организира през зимните месеци. Отлагането на шампионата бе утвърдено от ФИФА и от самите огромни европейски шампионати и в този момент те ще би трябвало да търпят следствията от дейностите си. Когато огромните шампионати възнамеряваха календара си, те знаеха, че през януари ще би трябвало да пуснат африканските играчи за Купата на Африка. Надеждите им, че от ФИФА ще разпоредят ново отсрочване поради разпространяването на разновидността омикрон на COVID-19, не се оправдаха и в този момент към 120 играчи от Топ 5 шампионатите на Стария континент ще се борят за трона на Африка на камерунска земя.

В страната има сериозен проблем с имунизацията против вируса, като имунизирани са едвам 5% от популацията, което може да докара до сериозен проблем.

Фактът, че ФИФА удължи крайния период за играчите да се причислят към националните си тимове с една седмица (първи определен ден беше 27 декември, а в този момент е 3 януари), се тълкуваше като опция за отсрочване, само че нищо такова не се случи. Африканската футболна конфедерация удостовери провеждането на шампионата в Камерун, започващ на 9 януари. Именно удължаването на този период разреши на Салах, Мане и Кейта да са на терена освен против Лестър, само че и против Челси на 2 януари.

Някои източници удостоверяват, че сигурността и стремежът, показани от новия президент на федерацията на Камерун - Самуел Етоо, са били решаващи за решението шампионатът въпреки всичко да се състои. Бившият нападател на Барселона успокои Африканската конфедерация с ограниченията, които трябваше да бъдат взети в неговата страна, с цел да се подсигурява сигурността по време на 52-те мача на шампионата. Например, всички почитатели, посещаващи мачове, би трябвало да бъдат изцяло имунизирани, както и да демонстрират негативен резултат от PCR тест или антигенен тест.

От огромните шампионати, френската Лига 1 ще бъде най-засегната от шампионата, като до 51 играчи от шампионата ще бъдат извикани за Купата на Африка.

В Англия Ливърпул губи три опорни точки в състава като Мохамед Салах (Египет), Наби Кейта (Гвинея) и Садио Мане (Сенегал). Челси остава без титулярния си вратар Едуар Менди, който ще брани цветовете на Сенегал. Ман Сити остава без алжиреца Рияд Марез, до момента в който Арсенал ще е без Томас Партей (Гана), Пиер-Емерик Обамеянг (Габон), Мохамед Елнени (Египет) и Никола Пепе (Кот д’Ивоар). От Висшата лига общо 39

От Испания са извикани едвам 11 играчи от Ла Лига, като най-сериозно ще бъдат орязани Виляреал и Севиля. „ Жълтата подводница “ губи Айса Манди (Алжир); Серж Орие (Кот д’Ивоар); Саму Чуквуезе (Нигерия) и Булайе Диа (Сенегал). Севиля, от своя страна, ще остане без мароканците Боно Мунир Ел Хадади и Юсеф-Ен Несири.

Младият футболист на Барселона Абде води договаряния да не играе за Мароко, макар че по всяка възможност ще би трябвало да се приъседини към страната в търсене на успех в шампионата.

Груповата фаза на конкуренцията завършва на 20 януари, което значи, че африканските играчи от Ла Лига ще пропуснат най-малко 4 мача (2 за състезание и 2 за Купата на краля). Подобно стичане на събитията чака и футболистите от другите огромни шампионати.

Макар от ФИФА да се пробваха да предотвратят сходно нещо и да не се постанова клубовете да се разделят със свои играчи за към месец по време на един от най-натоварените моменти през сезона, досега няма никакъв резултат от ограниченията. Пандемията от ковид в допълнение усложни нещата и проблемите пред реализирането на Купата на Африка доста наподобяват на тези на Евро 2020 и на последната Копа Америка.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР